Under webbinariet om hållbar kustturism arrangerades en paneldiskussion där paneldeltagarna representerade följande researrangörer: 50 Degrees North, Kontiki Reisen och Voigt Travel, alla specialiserade på reseupplevelser i Norden och Arktis. Jaana Sirkiä, projektledare vid Kalajoki stad, agerade moderator för paneldiskussionen.
Projektet Bothnian Coastal Route och hela projektområdet ligger i framkant när det gäller att driva hållbar utveckling. Researrangörerna var överens om att det underlättar om hela regionen har samma mål när det gäller hållbarhetsarbetet.
– Det är enklare om hela destinationen har kommunicerat sin gemensamma vision och sina gemensamma värderingar, för då får kunderna en enhetlig hållbarhetsupplevelse när de anländer till resmålet, sade Emma Arvidsson, hållbarhetschef på Kontiki Reisen.
Alla panelmedlemmar var överens om att det vore bra om de lokala resmålen och samarbetspartnerna hade ett hållbarhetscertifikat, men att det inte är obligatoriskt.
– Vi vill göra så hållbara resepaket som möjligt. Det underlättar absolut vårt jobb när en lokal destination eller partner har ett certifikat. Om det inte finns något certifikat stoppar det inte samarbetet, men det innebär lite mer jobb för oss att ta reda på om alla faktorer som vi tittar på finns på plats, sade Satu Vänskä-Westgarth, produktchef och delägare i 50 Degrees North.
Hållbarhet är mer än bara miljövärden
Researrangörerna diskuterade också hållbarheten ur andra aspekter än enbart de miljömässiga. Kultur och kulturarv kan också ses som hållbara värden.
– På Voigt Travel fokuserar vi på mindre boenden och leverantörer. Vi vill erbjuda den bästa upplevelsen av de skandinaviska länderna, och vi tror att de mindre leverantörerna kan ge den upplevelsen. Vi vill ge tillbaka till de lokala företagen, förklarade Kimberley Jekel, produktchef på Voigt Travel.
– Hållbarhet har aldrig handlat bara om miljövärden för oss, det är en fråga om att stödja de lokala företagen. Det går ut på att ta våra kunder vid sidan om allfarvägen, även till mindre destinationer, förklarade Vänskä-Westgarth.
Researrangörerna har sett att kunderna långsamt blir mer medvetna om hållbarheten. Ändå behöver de utbilda sina kunder i hållbarhet.
– Intresset för hållbarhet ökar. Kunderna frågar till exempel vilket som är det mest hållbara sättet att resa. Man vill inte känna skuld när man reser, så det måste presenteras på ett mycket lättillgängligt sätt, förklarade Vänskä-Westgarth.
– Vårt uppdrag är att skapa upplevelser som berör kunden djupt i själen och vi anser att vi bara kan uppnå detta genom hållbar verksamhet. Våra kunder vill komma i kontakt med den lokala kulturen och de gillar lugnet och tystnaden i Norden. Det kan vi bara trygga om vi investerar i hållbara metoder, sade Arvidsson.
Projektet Bothnian Coastal Route, som innefattar destinationer i norra Finland och Sverige, syftar till att göra kustrutten runt Bottenviken och över Kvarken mera känd som en attraktiv resväg för både internationella turister och lokalbefolkningen.
Titta på inspelningen av webbinariet HÄR.
Läs mer om projektet Bothnian Coastal Route HÄR.