04.04.2017

Umeå och Lycksele kommun söker personal i Finland

Umeå och Lycksele kommun åkte i mars över till Finland för att tillsammans arrangera en rekryteringsdag i Vasa. Målet var att hitta nya kompetenta medarbetare till kommunerna.

jobb560

Vid rekryteringsdagen medverkade från vänster: Euresrådgivarna Magnus Adolfsson, Tarja Karlström och Annika Sund. Fanny Lidgren och Klas Hjelm, Umeå kommun. Hans Berglund och Lina Eklund Lycksele kommun. Sittande: Emilia Enwald och Camilla Högdahl, Umeå kommun. Emil Karlsson, Lycksele kommun. Foto: Annika Sund

Enbart Umeå kommun behöver anställa omkring 1 000 nya medarbetare per år de närmaste tio åren för att kunna leverera service och välfärd även i fortsättningen.

– Vi behöver tänka nytt för att klara vår kompetensförsörjning. Nu testar vi att utöka vårt rekryteringsområde till grannlandet och vänorten Vasa, säger Birgitta Forsberg, personaldirektör, Umeå kommun i ett pressmeddelande.
Kommunerna är speciellt på jakt efter omsorgspersonal till sommarvikariat, med andra ord närvårdare, men söker även lärare, socialarbetare och ingenjörer för längre perioder.

– Vi behöver flera hundra närvårdare till sommaren och ett stort antal lärare till hösten, flest grundskollärare med behörighet för lägre årskurser, men även andra stadier, säger Camilla Högdahl, rekryteringschef på Umeå kommun.
Högdahl är nöjd med dagen. På plats vid Arbets- och näringsbyrån i Vasa gjorde Umeå ett femtontal kortare intervjuer, men hon kan ändå inte med säkerhet svara på frågan om rekryteringsdagen blir återkommande.

– Rekryteringsdagen är ett samarbete med arbetsförmedlingen i Umeå och Vasa via det europeiska arbetsförmedlingssamarbetet EURES. Vi kommer att utvärdera och se hur många ansökningar och anställningar dagen ledde till innan vi tar beslut om eventuell fortsättning.

Mattias Larsson, Kvarkenrådets styrelsemedlem och distriktsordförande Centerpartiet Västerbotten tog emot nyheten med glädje:
– Vilket toppeninitiativ! Det känns som om liknande aktiviteter numera dyker upp mera frekvent än tidigare och att avståndet över Kvarken blir mindre och mindre. Olika aktörer på båda sidor om Kvarken verkar ha tagit till sig att vi jobbar långsiktigt med förbindelsen.
De som inte var på plats men som är intresserade av att ta chansen kan höra av sig via kommunernas webbplatser lycksele.se och umea.se (under rubriken Näringsliv och arbete).

 

Go back to "News and press releases"