16 / 06 / 2021

”Coronasommaren” 2020 satte fart på utvecklingen av naturaktiviteter i Kvarkenregionen

Hanken gjorde en undersökning om turismen i Kvarkenregionen sommaren 2020, där man tittade på resestatistik, resetrender och intervjuade turistchefer på sju destinationer i Kvarkenregionen. Här kommer du åt både rapporten och en kort summering
Coronan gjorde att antalet övernattningar av utländska turister var nästan noll under sommarsäsongen 2020, men coronan hade också positiva effekter på utvecklingen av turismen. Hanken gjorde en undersökning om turismen i Kvarkenregionen sommaren 2020, där man tittade på resestatistik, resetrender och intervjuade turistchefer på sju destinationer i Kvarkenregionen. Förra sommaren är redan historia och nu är det dags att blicka framåt, men i ljuset av rapporten verkar det som om det exceptionella året har satt i gång många olika slags utvecklingsprocesser inom turismen.

– När vi gjorde den här rapporten gladde det oss att man på resmålen har varit lyhörda för turisternas förändrade beteende under coronasommaren. De inhemska turisterna (även de utländska, när det åter är möjligt) vill ut i naturen, och där måste det finnas något att göra. Naturen är Kvarkenregionens stora attraktionsfaktor, men naturen måste vara tillgänglig och det måste finnas företag som guidar och hyr ut utrustning som t.ex. terrängcyklar, säger Annika Pollari vid Hanken, Svenska handelshögskolan.

Kvarken-Destinations-1066 (1)
Hiking in Kvarken Archipelago (Photo: Janicke Hansen)

Coronapandemin med sina reserestriktioner aktiverade de inhemska turisterna som valde resmål inom landet på sin semester, t.ex. städerna i Kvarkenregionen och deras omnejd. Sommaren 2020 var turisterna mycket intresserade av naturen, utöver de traditionella sevärdheterna. Vid de ställen där Kvarkens turistinformation betjänar har kunderna frågat om natur- och cykelleder i området och överhuvudtaget om utomhusaktiviteter. Enligt undersökningen har resmålen både på den finska och svenska sidan av Kvarken verkligen börjat investera i utvecklingen av naturområden och -aktiviteter. Visit Umeå planerar till exempel att utveckla vandrings- och cykelaktiviteter, och Visit Vasa berättade om Access-projektet, som med hjälp av en bussförbindelse ska göra skärgården mer tillgänglig även för dem som vill röra sig på resmålet utan egen bil. Visit Kokkola arbetar för att göra det lättare också för enskilda resenärer att köpa aktiviteter på destinationen.

Utifrån intervjuerna finns nu en efterfrågan på vattensport-, vandrings- och cykelprodukter, samt på både guidade turer och uthyrning av utrustning. Corona har tvingat ut människorna i det fria, och även på semestern vill man få upplevelser i form av friluftsaktiviteter. Det verkar som om turistnäringen behöver allt fler nya aktivitetsföretagare. Turismen har förändrats från gruppresor till mindre sällskap, vilket aktörerna måste beakta när de planerar tjänster. Dessutom är trenden att kunderna spontant och i sista minuten bokar de tjänster som de tänker utnyttja på sin destination, vilket också har en inverkan, särskilt på aktivitetsföretagarnas verksamhet.

I och med att destinationerna och infrastrukturen utvecklas, betjänar det också de internationella turisterna som småningom kommer att anlända till regionen. Förutsättningarna för Kvarken att betjäna utländska kunder förbättras, även om resmålen och företagen nu utvecklar sitt tjänsteutbud för inhemska kunder. Fastän destinationerna säger att de beslutat att investera ännu mer än tidigare på marknaden i Finland och grannländerna, kommer inte den pågående utvecklingsboomen inom inhemska resmål att skada den utländska efterfrågan som förr eller senare kommer att vakna till liv igen.

Läs mer om turismen i Kvarkenregionen sommaren 2020, både i Sverige och Finland. Rapporten på engelska: Länk till rapporten i pdf-format

Finansiär Interreg Botnia-Atlanticas logoyp