21.11.2016

Terveisiä Vegasaarilta

Guristraumen

Spotlight High-Low Coast -hankkeen projektijohtajaryhmä teki lokakuussa opintomatkan jonka kohteena oli yksi pohjoismaisista maailmanperintökohteista, Vegasaaret. Vegasaaret nimitettiin maailman kulttuuriperintökohteeksi vuonna 2004, muutama vuosi ennen Merenkurkun luonnonperintöaluetta ja neljä vuotta Korkean rannikon nimittämisestä. Saaristo koostuu yli 6000 erikokoisesta saaresta. Pääsaari Vegalle on lauttayhteys useista eri paikoista manner-Norjan puolella.

Vierailun aikana Spotlight-projektijohtajaryhmän jäsenet ja Vegan maailmanperinnön parissa työskentelevät vaihtoivat kokemuksia ja ideoita sekä keskustelivat mahdollisista tulevista yhteistyön muodoista.

– Totesimme, että meillä on useita samankaltaisia matkailuun liittyviä haasteita ja suurimpana niistä miten pidentää sesonkeja, kertoo Spotlight-projektijohtajaryhmän jäsen Peter Källberg VASEKilta.

Maailmanperintönimitys on vaikuttanut kävijämäärän kasvuun positiivisesti, ja kalastusmatkailu on yksi tärkeimmistä syistä tulla saarille. Monilla yrittäjillä on jo nyt varattu mökit täyteen kaudeksi 2017, joka ulottuu huhtikuusta syyskuun loppuun. Tällä hetkellä saarilla tehdään kovasti työtä sen eteen, että myös talvella saapuisi kalastusmatkailijoita kalastamaan rannoilta, ja siinä on myös osin onnistuttu. Mm. Englannista on tulevana talvena tulossa koko joukko kalastajia

fiskebat Igeroy2

Kaikessa matkailuun liittyvässä toiminnassa Vegasaarilla on mukana kestävän kehityksen aspekti eli matkailijoille halutaan tarjota kokemuksia ympäristöä rasittamattomalla tavalla.

– Varsin melenkiintoista oli, että saarilla on tästä syystä käyty keskustelua siitä, pitäisikö saarella kävijöiden määrälle olla yläraja. Kasvua tavoitellaan sen sijaan kehittämällä toimintaa niin, että kävijät viihtyisivät saarilla pidempään, selittää Spotlight High–Low Coastin projektinjohtaja Marianne Sjöström.

Myös Vegasaarilla moni yritys on riippuvainen erilaisista investointituista. Esimerkiksi Innovasjon Norge tukee aktiivisesti hyviä yritysideoita

gruppfoto2

Jos sinua kiinnostaa kuulla lisää voit lukea Mariannen matkaraportin Vegasaarista TÄÄLTÄ (ruotsiksi), lukea Peterin raportin VASEKin sivuilta, tai  ota yhteyttä!

 

Intrerreg-BA-FI-RGB.jpg

High–Low Coast -hanke saa EU-rahoitusta INTERREG Botnia–Atlantica-ohjelman kautta. Hanke on valtionrajat ylittävä maailmanperintö- ja matkailuhanke, joka pyrkii luomaan tuotepaketteja ja markkinointimateriaaleja vierailijoiden houkuttelemiseksi Korkean Rannikon/Merenkurkun saariston maailmanperintöalueelle ja sen lähiseuduille kestävällä tavalla. Hankeaika päättyy 31.5.2018.

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle