FAIR 2 – Främjande av hållbar flygtrafik

Ökar kunskapen om efterfrågan på hållbart regionalflyg ur ett gränsöverskridande perspektiv.

Foto: Eviation

FAIR 2-projektet syftar till att öka vår förståelse för efterfrågan på hållbar regional flygtrafik ur ett gränsöverskridande perspektiv. En sådan förståelse och kunskap är avgörande för att kunna fatta välunderbyggda och långsiktiga beslut i syfte att skapa ett hållbart system för regional flygtrafik i den norra delen av Norden.

PROJEKTGEOGRAFI

Området som är föremål för studien i FAIR 2-projektet (angett med orange färg på kartan) är geografiskt avgränsat till de områden i Sverige och Finland som är medlemmar i Kvarkenrådet EGTS samt Luleå kommun i Sverige.

I projektet kommer vi att referera till området som norra Norden.

 

FAIR karta

PROJEKTSAMMANFATTNING

Projektet är en fortsättning och nästa strategiska steg för att uppfylla partnerskapets ambition att bli en föregångare inom hållbar regional flygtrafik. Det övergripande målet är uppdelat i två delmål:

1.

Öka förståelsen för efterfrågan på hållbart regionalflyg.

 

2.

Göra invånare, företag och myndigheter i norra Norden mera medvetna om de möjligheter som hållbar regional flygtrafik erbjuder.

GEMENSAMMA UTMANINGAR

Målet med studien är att få en bättre förståelse för efterfrågan på regional flygtrafik och för attityderna till utsläppsfria alternativ inom flyget.

Studien kommer att analysera det befintliga resmönstret i regionen samt efterfrågan och attityder hos invånare, företag inom den privata sektorn och organisationer inom den offentliga sektorn. Verktygen som används i undersökningen omfattar kartläggning av information, enkäter och intervjuer.

BEFINTLIG OCH POTENTIELL EFTERFRÅGAN

Resultaten sammanställs i en rapport som syftar till att ge en bredare förståelse för efterfrågan på hållbart flyg. Rapporten kommer att innehålla en sammanfattning av både den befintliga efterfrågan och den potentiella efterfrågan. Utgående från rapporten görs sedan en analys av potentialen för hållbar regional flygtrafik i regionen. Slutsatser gällande nya flygrutters eller -nätverks kommersiella lönsamhet och/eller samhällsnytta kommer att beskrivas i stora drag.

HUVUDMÅL

Huvudmålet med FAIR 2-projektet är att få en bredare kännedom om efterfrågan på hållbar regional flygtrafik. Resultaten från den kommande studien kommer att ligga till grund för beslut om hur regionala aktörer ska gå vidare med åtgärder som stödjer införandet av hållbar flygteknik. Det kan t.ex. handla om att hitta en affärsmodell som bäst svarar mot regionens behov (kommersiell eller upphandlad trafik, reguljär eller chartertrafik osv.) och som är bäst lämpad för dimensioneringen av flygplatsinfrastruktur eller infrastruktur för drönare och flygplan som kan lyfta och landa vertikalt (eVTOL).

Vi förbereder vår region för att ta i bruk och välkomna ett hållbart flyg så snart certifieringsprocessen för miljövänliga sätt att flyga har slutförts i slutet av 2020-talet.

BAKGRUND

FAIR-initiativen går i spetsen när det gäller att göra den regionala och gränsöverskridande flygtrafiken mer miljövänlig. Projekten betyder ett stort steg framåt för oss i Kvarkenregionen och norra Norden i vår strävan efter att flyga grönt inom vår region. Vårt mål är att vara en av de första som går över till den här typen av flygtrafik så snart certifieringarna är klara.

TIDIGARE UTVECKLINGSPROJEKT

FAIR

Det inledande FAIR-projektet ökade kunskapen om elflyg och dess möjliga effekter för Kvarkenregionen i både Finland och Sverige, samt Nordland i Norge. Projektresultaten pekade på betydande fördelar, såsom kortare restider, minskade utsläpp och möjlighet till kostnadsbesparingar, vilket tillsammans skulle kunna knyta närmare band inom den gränsöverskridande regionen.

På basen av dessa insikter, föreslog projektet åtgärder som behöver vidtas av regionala intressenter för att kunna vara tidigt ute med implementeringen av elflyg, men flera av de föreslagna åtgärderna är beroende av bättre data för att kunna dimensioneras. Att generera kunskap om efterfrågan är huvudsyftet med EU Interreg-projektet FAIR 2.

Läs mer om det tidigare FAIR-projektet här. Slutrapporten med de rekommenderade åtgärderna hittar du här.

 

FAKTA

Projekttid: 1.6.2023–30.11.2024.

Budget: 450 430 euro.

Projektets totala budget är 450 430 euro, varav 292 780 euro utgörs av EU-finansiering via Interreg Aurora-programmet. Övrig finansiering kommer från finsk nationell och svensk regional medfinansiering, Nordiska ministerrådet och kommunal och privat medfinansiering.

PROJEKTPARTNERSKAP

LEAD PARTNER EU (huvudpartner)
Kvarkenrådet EGTS (ensam stödmottagare, EGTS).

FINANSIÄRER
Interreg Aurora, Lapplands landskapsförbund, Kvarkenrådet EGTS, FAB Kronoby Flyghangar, Vasaregionens utvecklingsbolag VASEK, Umeå kommun, Skellefteå Airport, Skellefteå Kraft, Luleå Business Region, Sundsvalls kommun, Into Seinäjoki, Länsstyrelsen Västerbotten, Örnsköldsviks kommun, Lycksele kommun, Region Västerbotten, MidtSkandia.

VÅRA MÅL FÖR HÅLLBAR UTVECKLING, SDGs

En socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar utveckling är ett övergripande mål i Interreg Aurora-programmet. I egenskap av ett godkänt projekt inom Interreg Aurora, bidrar vi aktivt till att främja en hållbar utveckling. FAIR 2-projektet bidrar främst till följande av FN:s mål för hållbar utveckling:

Globalt mål 9 – Hållbar industri, innovationer och infrastruktur

Detta baseras på projektets fokus på att möjliggöra innovativa transporter och stärka transportinfrastrukturen genom att kartlägga efterfrågan och skapa bättre förutsättningar för implementationen.

Globalt mål 13 – Bekämpa klimatförändringarna

Detta baseras på att projektet är inriktat på elektriska och hållbara flygtransporter som kan bidra till att minska utsläppen från transportsektorn.

KONTAKTER

Mathias Lindström

Direktör, Kvarkenrådet
Mathias Lindström
mathias.lindstrom@kvarken.org  
+358 50 918 6462

Johanna Häggman

Kommunikationschef
Johanna Häggman
johanna.haggman@kvarken.org

+358 50 309 2960

Johanna Häggman

Ekonomiansvarig
Maria Snickars
maria.snickars@kvarken.org

+358 50 591 9164