06.06.2017

Intensiv marknadsföringsturné

Kvarkenrådets projekt Spotlight High-Low Coast flyttade in i Kungsträdgården för en dag!

Spotlights marknadsföringsturné Two countries – one world natural heritage fick fortsättning under Seniordagen i Kungsträdgården i Stockholm med temat: Smaka på världsarvet.


Projektledarna Mia Karlsson och Peter Källberg byggde upp en världsarvsmonter med smaker från projektets alla tre destinationer; Mjälloms Tunnbröd från Höga Kusten, Jokks transbärsdryck från Umeå med omnejd, och havtornsmarmelad från Kvarkens Skärgård. Projektet och våra tre turismregioner Visit Vasa, Visit Umeå och Höga Kusten Turism fanns på två sidor representerat även i mässtidningen Senior.

–Vi fick möjlighet att prata med flertalet reseansvariga från olika pensionärsföreningar som visade intresse för att ordna resor till vårt område sommaren 2018. Över 11 000 seniorer var på plats denna dag, förutom att de fick smaka på världsarvet, fick de även ta del av de produktpaketsförslag som projektet tagit fram, berättar projektledare Peter Källberg från Vasaregionens utveckling VASEK Ab.

Produktpaketen är reseförslag kring olika teman. Dessa har tagits fram i projektet och innebär alltid ett besök i våra två länder, i vårt gemensamma världsarv Höga Kusten och Kvarkens skärgård samt ett besök i Umeå som är en del av den naturliga resvägen när man rör sig mellan Höga Kusten och Kvarkens skärgård.
Produktpaketsförslagen i maj 2017 var:
• Kultur och hantverk
• Smaka på
• Upplevelser
• Golf i världsarvet
• Deluxe-boende i världsarvet
• Gruppresor
• Vinter i världsarvet

 – Efter sju timmars intensivt berättande om vårt gemensamma världsarv, kan vi summera att det var ett lyckat arrangemang. Vi har under dagen nått en stor potentiell målgrupp, berättar projektledare Mia Karlsson från Höga Kusten Destinationsutveckling.

vepa560
Projektets Spotlight High-Low Coasts produktpaket följer tanken Two countries – one world natural heritage, dvs. att man får uppleva ett världsarv, två länder och tre destinationer under ett och samma besök. Umeåregionen är en del av den naturliga resvägen när man rör sig mellan Höga Kusten och Kvarkens skärgård.

 

IMG 4955
Montern med gemensamma vepa i bakgrunden och även filmer från världsarvet.


Spotlight High-Low Coast på Swedish WorkshopFörväntansfulla reste Peter Källberg och Mia Karlsson till Swedish Workshop 15–16 maj som i år gick av stapeln i Hamburg. Projektledarna visste redan på förhand vilka utländska researrangörer de skulle träffa – och under kvartsamtalen med dessa, lyssnade de in och berättade om hur vårt gemensamma världsarvsområde kunde matcha researrangörernas behov.

Förutom övervägande del tyska arrangörer träffade de även holländska, schweiziska och belgiska arrangörer.

–Helt klart väcker vårt världsarvsområde intresse hos europeiska marknaden. Två länder, tre destinationer och ett världsarv – gör att man kan plocka ihop ingredienser som passar de flesta besökare. De goda flyg/tågförbindelserna till och från vårt område är också en förutsättning för ett lyckat researrangemang – och naturligtvis berättade vi för alla om vår viktiga förbindelselänk Wasaline, berättar Mia.

–Vårt intryck var att många researrangörer söker nya områden eftersom man upplever att finska Lappland alltmer är fullbokat, som ett resultat av en stor satsning på bl.a. den asiatiska marknaden. Återkoppling till de vi har träffat pågår allteftersom – redan nu är världsarvet en reseanledning hos flera utländska researrangörer och vår ambition är att än fler ska upptäcka det, såväl sommar som vinter, tillägger Peter.

Swedish Workshop är en återkommande mötes- och marknadsplats mellan Sveriges turistnäring och centraleuropeiska leisure researrangörer från Tyskland, Holland, Schweiz, Österrike och Belgien. Visit Sweden är arrangör för Workshopen.

 swedishworkshop

Peter Källberg, projektledare vid Vasaregionens utveckling VASEK Ab, och Mia Karlsson, projektledare vid Höga Kusten Destinationsutveckling, träffade researrangörer under Swedish Workshop 15–16 maj i Hamburg

 

Skärgårdsmässan / Sverigedagarna 25–28/5

Världsarvet Höga Kusten / Kvarkens Skärgård medverkade på Skärgårdsmässan/ Sverigedagarna som gick av stapeln under Kristihimmels Helgen 25–28 maj på Djurgården, Stockholm.

Temat dagarna var samma som på Seniordagen tidigare i maj: Smaka på världsarvet! Besökarna bjöds på Mjälloms Tunnbröd från Höga Kusten, Jokks tranbärsdricka från Umeå, Västerbotten och havtornsmarmelad från Kvarkens skärgård.

Projekt Spotlight High-Low Coast har under hela projekttiden vidareutvecklat sina produktpaketförslag – och med på mässan hade projektet produkten: Skärgård i världsarvet.

– Produktpaketet Skärgård i världsarvet mottogs med varm hand, speciellt av de svenska båtresenärerna som aldrig riktigt vågat åka till den finska sidan. Tack vare Solruttens fina jobb har vi nu en gemensam produkt att marknadsföra och sälja, berättar Peter Källberg.
Max Jansson från Visit Vaasa tillägger – Vissa besökare kom uttryckligen för att söka upp vår monter och ville få mer info inför sin paddlingsresa i sommar. Glädjande är också att vi pratat med nästan lika många internationella som nationella besökare.

Extra synlighet fick projektet under den soliga helgen tack vare att projektet i samband med invigningen fick från scen berätta om det gemensamma världsarvet, och varför tre destinationer, två länder och ett världsarv är en stark reseanledning.


IMG 5145
Skärgårdsmässan / Sverigedagarna 25–28/5. På plats dessa dagar var Mia Karlsson från Höga Kusten, Peter Källberg från Vasek och Max Jansson från Visit Vaasa.

 

Intrerreg BA ENG RGB

Projektet High-Low Coast är EU-finansierat genom INTERREG Botnia-Atlantica. Projektet är ett gränsöverskridande världsarvs- och turismprojekt med uppgift att ta fram produktpaket och marknadsföringsmaterial för att attrahera fler besökare att ta del av världsarvet Höga Kusten/Kvarkens skärgård och dess närregioner på ett hållbart sätt.

Projekttiden fortgår till 31.5.2018.

 

Gå till "Nyheter"