En av målsättningarna med Kvarkenrådets BA-projekt Kvarken Short Cut System är att samla information om existerande bro- och tunnellösningar i syfte att på sikt konkretisera en fast förbindelse över Kvarken.
Torsdagen den 8.10.2009 besökte en delegation från Kvarkenregionen Eurotunneln, som går under Engelska kanalen mellan England och Frankrike. Delegationen bestod av direktör Christina Knookala från Kvarkenrådet, landskapsdirektör Olav Jern från Österbottens förbund samt utvecklingschef Tomas Sikström och utvecklingsstrateg Emmy Sundin från Umeå kommun. Studiebesöket till Eurotunnel företogs i samband med EU:s regionala kommittes möte i Bryssel. Delegationen från Kvarkenregionen var på plats i Bryssel för att lyfta fram förbindelsen över Kvarken som en viktig del av EU:s Bothnian Corridor-projekt, som är en del av EU:s Östersjöstrategi.
Direktör Christina Knookala från Kvarkenrådet, utvecklingschef Tomas Sikström och utvecklingsstrateg Emmy Sundin från Umeå kommun samt Eurotunnels trafikdirektör John Keefe vid Eurotunneln i Calais.
Eurotunnels trafikdirektör John Keefe
Målsättningen med studiebesöket var att samla information om Eurotunnel, dess bakgrund, verksamhet, finansiella situation, påverkan på regionen etc. Delegationen reste med bil från Bryssel till Calais. Det var tänkt att åka med Eurostartåget från Bryssel, men tågets tidtabell passade inte med delegationens tidsschema. Bilresan från Bryssel till Calais tog två timmar. På plats i Calais togs delegationen emot av Eurotunnels trafikdirektör John Keefe med medarbetare. Även Eurotunnels verksamhetschef Pascal Sainson deltog i presentationen.
Bilarna körs ombord på Eurostartåget på samma sätt som på en bilfärja. Tågvagnarna är rymliga, ljusa och välstädade. Under resans gång kan passagerarna stiga ut bilarna och gå mellan vagnarna.