27.06.2017

Suomi ja Ruotsi tarvitsevat toisiaan - enemmän kuin koskaan

Kristiinankaupunkilaislähtöinen Kjell Skoglund on Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin toimitusjohtajana nähnyt, miten pohjoismainen yhteistyö on viime vuosikymmeninä konkretisoitunut elinkeinoelämässä. Kehitys sai alkunsa noin 20 vuotta sitten, jolloin useat isot pörssiyhtiöt fuusioituivat. Sen jälkeen maiden välillä on tapahtunut yli 700 fuusiota ja yhteistyö on nykyään vahvempaa kuin koskaan. 

Skoglund 2

Kjell Skoglund, Tukholmassa päämajaansa pitävän Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin toimitusjohtaja, esitteli yksikön toimintaa ja korosti, miten tärkeää suomalaisten on oppia hyödyntämään Ruotsin talouden menestystä.

Useat tekijät ovat vaikuttaneet kehitykseen.
- Suomen ja Ruotsin liittyminen EU:hun ja Norjan jääminen ulkopuolelle, terrori-iskut, Venäjän politiikka sekä nyt myös USA:n uusi presidentti ovat kaikki vaikuttaneet asiaan ja lähentäneet meitä. Ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin, Kjell toteaa.

Talous on kehittynyt Ruotsissa huomattavasti myönteisemmin kuin Suomessa. Kun Ruotsin BKT on kasvanut kymmenen viime vuotta, Suomi on polkenut paikallaan, koska täällä ei ole tehty vastaavia välttämättömiä rakenteellisia päätöksiä.

- Suomella on kaikki voitettavanaan ottamalla oppia Ruotsista ja hyödyntämällä yhteistyötä täysin mitoin. Kyse ei ole mistään talouselämän maaottelusta, Kjell korostaa.

Hän sanoo aavistavansa jo valoa taivaanrannassa, ja etenkin Vaasanseutu erottuu huipputeknologisen osaamisensa, ympäristöajattelunsa, osaavan henkilökuntansa ja kansainvälisen suhtautumisensa ansiosta.

Suomalais-ruotsalaisessa kauppakamarissa autetaan suomalaisia yrityksiä käynnistämään liiketoimintaa Ruotsin markkinoilla. Kauppakamarin jäsenluku on kasvanut yli 80 prosenttia 2½ viime vuoden aikana, mikä kertoo omaa kieltään kiinnostuksesta Ruotsia kohtaan.

- Siihen vaaditaan hyvät tuotteet ja kunnolla tehdyt kotiläksyt, mutta monet ovat siinä onnistuneet, esimerkkejä riittää, Kjell sanoo ja mainitsee Maalahden limpun, Atrian, NTM:n ja Valion.

Suomen ja Ruotsin välillä on kulttuurisiakin eroja, joista tulee olla tietoinen, mutta ruotsalaiset ovat usein innokkaita ja kiinnostuneita yhteistyöstä suomalaisten kanssa – ja se meidän kannattaa hyödyntää.

Ruotsalaiset ovat usein innostuneita ja kiinnostuneita yhteistyöstä suomalaisten kanssa – ja se meidän kannattaa hyödyntää.

Ruotsin talous vetää hyvin, maa kasvaa ja väkiluku on puhkaissut kymmenen miljoonan rajan. Ruotsiin rakennetaan satoja tuhansia uusia asuntoja, kokonaisia kaupunkeja siirretään ja isoja tiehankkeita suunnitellaan.

- Suomalaisille yrityksille on täällä hyvät mahdollisuudet, mutta kieli on tärkeä tekijä ja sen vuoksi kielitilanteen nykykehitys Suomessa huolestuttaa, Kjell jatkaa.

Meillä on paljon opittavaa Ruotsista myös työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen asenteissa.

- Lakot ovat tuhoisia toimitusvarmuuden kannalta, ja joistain eduista täytyy voida luopua, jotta kilpailukyky säilyy ja maa saadaan taas jaloilleen, Kjell toteaa.

Suomalaisilla on paljon opittavaa ruotsalaisilta myös myynnissä ja brändäyksessä.

Kjell pitää Merenkurkun laivaliikenteen jatkuvuutta täysin ratkaisevana suomalaisten ja ruotsalaisten yritysten toimivan yhteistyön jatkumiselle.

- Viime vuosina on saatu jo luotua hienoa myönteistä ilmapiiriä, ja harras toiveeni on, että uusi laiva on käytössä viiden vuoden kuluttua. Yhteistyö laajenisi silloin räjähdysmäisesti, Kjell päättelee.

 

IMG 4254
Suomalaiset yritykset ovat löytäneet Ruotsin – paljolti koska Venäjän markkinat sulkeutuivat. Hyvät tuotteet, kilpailukykyiset hinnat ja kulttuuristen erojen ymmärtäminen ovat ratkaisevia naapurimaassa menestymiselle.

 

Teksti: Anna Sand

Kuvat: Anna Sand ja Merenkurkun neuvosto

Siirry "Uutiset ja lehdistötiedotteet"-sivulle