28 / 10 / 2016

Hallitusjäsen Per Nylénin tervehdys

Merenkurkun alueen yhteistyö on tärkeää. Ei ole epäilystäkään siitä, että monet asiat yhdistävät meitä ja voivat tuottaa meille etua nyt ja tulevaisuudessa.

Merenkurkun alueen yhteistyö on tärkeää. Ei ole epäilystäkään siitä, että monet asiat yhdistävät meitä ja voivat tuottaa meille etua nyt ja tulevaisuudessa. Muutamat Örnsköldsvikin kunnan poliitikot ja viranhaltijat tarttuivat lokakuussa tilaisuuteen ja matkasivat Vaasaan. Saimme tavata elinkeinoelämän, kaupungin ja maakunnan edustajia vierailumme aikana. Tietenkin kuulimme esitelmän myös Merenkurkun neuvoston valtionrajat ylittävästä työstä. Kaikki nämä tapaamiset todistivat, miten tärkeää on nähdä oman alueen ulkopuolelle, uskaltaa nostaa katse ja tehdä yhteistyötä rajojen yli.

Joskus rajat jarruttavat meitä. Annamme kunta- tai aluerajojen muodostua kehityksen ja kasvun esteeksi. Samoin valtionrajojen – karttaa halkova viiva voi vaikeuttaa tulevaisuuteen tähtäävien yhteisten ratkaisujen löytämistä.

Siinä Merenkurkun neuvosto astuu mukaan kuvioon, katalysaattorina ja mahdollistajana. Valtionrajat ylittävän yhteistyön ja hankkeiden luominen kontaktien, verkostojen ja hyvien suhteiden avulla on äärimmäisen tärkeää. Toimiipa sitten Örnsköldsvikissä, Vaasassa, Skellefteåssa tai Kokkolassa, yhteiset ponnistelut ovat kaiken A ja O.

Cleantech Kvarken on yksi esimerkki monista valtionrajat ylittävistä hankkeista, joilla pyritään nostamaan yhteistä aluettamme. Siihen sisältyy tulevaisuuden aloja energia-, metsä-, IT- ja life science -sektoreilta, kaikilla yhteisenä nimittäjänään ympäristö ja ilmastofiksu talous. Ruotsin maaseutuministeri Sven-Erik Bucht ja Suomen elinkeinoministeri Olli Rehn toteavat ilahduttavasti EUobserver-verkkojulkaisussa, että Suomen ja Ruotsin tulee johtaa siirtymistä fossiilittomaan biotalouteen. Eikö Merenkurkun alue vaikutakin tämän tulevaisuuteen tähtäävän hankkeen itsestään selvältä toteutuspaikalta?

Haluan lopuksi osoittaa lämpimät kiitokset kaikille, jotka mahdollistivat delegaatiomme kiinnostavan ja antoisan vierailun Vaasanseudulle. Meillä on syytä olla ylpeitä historiallisesta yhteistyöstämme, ja meidän tulee ehdottomasti jatkaa tulevaisuuden tien viitoittamista yhdessä – tartutaan yhdessä uusiin haasteisiin!

Per Nylén
Kunnanneuvos
Örnsköldsvikin kunta