21 / 06 / 2021

Projektledare Marianne Sjöströms sommarhälsning

Naturen, frisk luft, gott om utrymme och säkerhet lockar. Nya färjan och två länder fascinerar
Kvarken-Destinations-1066 (1)
Silvertärnan är en verklig globetrotter, den färdas en extremt lång väg från sina vinterkvarter i Antarktis för att njuta av den underbart ljusa, sköna och friska Norden, och av Kvarken. Foto: Marianne Sjöström

Naturen, frisk luft, gott om utrymme och säkerhet lockar. Nya färjan och två länder fascinerar

Efter mer än ett år av omställning går vi förhoppningsvis snart in i ett mera stabilt läge, där vi väntar att resandet snart ska bli möjligt igen på ett säkert, sunt och hållbart sätt. Vi ser verkligen fram emot att få välkomna utländska besökare till Kvarken Destinations igen.

I år har vi från projektets sida skapat förutsättningar för nya besök genom att delta vid ett flertal internationella workshops med omkring hundra digitala säljmöten med researrangörer, i huvudsak från Europa men även från längre bort. Ett tydligt budskap från marknaden är, att man längtar att resa till Norden igen och det så snart som möjligt. Man söker destinationer som kan erbjuda natur och aktiviteter i naturen, frisk luft, gott om utrymme och även säkerhet. Kvarken Destinations reseanledningar ligger just i dessa kriterier och möjligheten att uppleva två länder fascinerar européerna. Aurora Botnia som snart sätts in i trafik, är världens mest miljövänliga bil och passagerarfärja och sålunda en nyhetsprodukt för turismen i Kvarken. Aurora Botnia är det första specialtillverkade fartyget för rutten Vasa – Umeå. Hon är utrustad med den senaste tillgängliga miljötekniken som finns tillgänglig på marknaden, hon går på el och förnybara bränslen. Inredningen i de publika utrymmena och hytterna är baserade på återvunna material.

Genom de stora panoramafönstren erbjuds resenären en enastående utsikt under sin resa, där man på finska sidan passerar genom delar av Unesco världsarvet Kvarkens skärgård.

Kvarken-Destinations-1066 (1)
Vi välkomnar Kvarkens nya skönhet, Aurora Botnia, och önskar henne lycka till på sina seglatser
Det handlar om ett långsiktigt arbete att bearbeta den utländska researrangörsmarknaden och den verkliga frukten av vårt arbete, ser vi förmodligen först om något år.

Men, även om tiden för att realisera en ny reseproduktion är relativt lång, så har vi i projektets säljåtgärder lyckats bra såtillvida, att vi redan nu ser 14 utländska researrangörer som för tillfället säljer resor till Kvarken Destinations för innevarande säsong.

Här några exempel; två av dem tyska, två schweiziska och en nederländsk arrangör:

Beringer Touristik (DE)

Kontiki (CH)

Norgereiser (NL)

Norway ProTravel (DE)

ISLANDTOURS (CH)

I detta infobrev kan du också läsa om, och närmare bekanta dig med trendrapporten ”Summer 2020 Tourism in the Kvarken region” som är en tillbakablick på ”ödesåret” 2020, som trots allt inte alls blev så dåligt, även om de utländska besökarna uteblev. Snarare innebar 2020 en skjuts för nya utvecklingsprocesser och nya tankesätt. Rapporten är sammanställd av Hanken Svenska handelshögskolan och Annika Pollari har gjort ett strålande jobb i undersökning och sammanställning. Mitt tips till dig som läsare är, lär nytt och tänk nytt och framför allt, se möjligheterna genom att ta del av bl.a. den här rapporten.

Avslutningsvis vill jag rikta ett stort och välförtjänt tack till mina kollegor, hela teamet kring Destination Kvarken; Peter Källberg, Erja Back, Andreas Olsson, Annika Pollari och Johanna Häggman!

Vill även hälsa till alla våra fina företag och destinationer som medverkar och känner sig delaktiga i projektet.

Ha en fin sommar allihopa!

Marianne Sjöström, projektledare Destination Kvarken, Kvarkenrådet EGTS

Finansiär Interreg Botnia-Atlanticas logoyp