01 / 09 / 2022

Storslagen 50-årsfest

Kvarkenfest, som ordnades för att Kvarkenrådet och det officiella samarbetet över Kvarken fyller 50 år, blev en succé. Eventkoordinatorn Fredrik Furu ser fram emot fler kulturevenemang som bygger broar.

Den 18. juni fick vi på Kvarkenrådet fira vårt 50-årsjubileum storslaget. Festivalen Kvarkenfest på Elisa Stadion blev en framgång och det förmånliga biljettpriset på 5 euro gjorde festivalen till en stor folkfest för alla invånare i regionen. 

– Kvarkenfest blev en succé i många avseenden. Vi sålde över 4300 biljetter och arrangemangen fungerade fläckfritt under hela kvällen. Visst, det regnade lite på dagen, men sett till det stora hela så gick allt över förväntan! säger Fredrik Furu, som är eventkoordinator för Kvarkenfest och den som planerade och höll i trådarna för heldagsfestivalen.

KAJ. Foto: Niclas Glasberg.

Firandet av det 50-åriga strukturerade nordiska samarbetet i regionen blev en framgång också tack vare det väldigt goda samarbete med både finansiärer och samarbetspartners som ställde upp på ett väldigt fint sätt. Detta är ett tydligt tecken på att det nordiska och gränsöverskridande samarbetet i vår region står sig starkare än någonsin tidigare.  

– Jag vill passa på att tacka alla som bidrog till genomförandet av både Kvarken Talks och Kvarkenfest, ingen nämnd – ingen glömd. Ett speciellt stort tack till vår lilla men outtröttliga personal på kansliet och vår koordinator Fredrik Furu som alla gjorde en fenomenal insats, säger Kvarkenrådets direktör Mathias Lindström 

Tove Styrke. Foto: Niclas Glasberg.

Målet med Kvarkenfest var att ordna en brobyggande festival som stärker de kulturella och folkliga banden mellan Österbotten och Västerbotten. Före Kvarkenfest ordnades också Kvarken Talks-evenemanget för inbjudna gäster från kultur- och näringslivet samt den offentliga sektorn.  

– Det gränsregionala samarbetet i regionen är konkret, det är en integrerad del av regionens utveckling och det ger synliga positiva resultat för regionens invånare. Detta ger oss en god grund att stå på inför de framtida fina möjligheter och utmaningar vi har i regionen, nationellt och globalt. Jag vågar påstå att det nordiska samarbetet här i Kvarkenregionen är en av de mest livliga i hela Europa. Det skall vi ta vara på och ytterligare utveckla. Det finns bara en väg och det är framåt – tillsammans, säger Lindström.  

One Desire Philharmonic Rock Orchestra. Foto: Niclas Glasberg.

Kvarkenfest strävar efter att bli ett återkommande kulturevenemang. Hur det kommer att genomföras i framtiden återstår att se.  

– Den spontana responsen från publiken, både på plats och i efterhand, har varit att Kvarkenregionen verkligen behöver ett samlande kulturevenemang där hela familjen kan träffas över språk- och landsgränserna. Jag ser fram emot mer kulturevenemang som bygger broar, säger Furu. 

Fredrik Furu. Foto: Niclas Glasberg.

Från Kvarkenrådets sida vill vi tacka alla samarbetspartners och alla som deltog i Kvarkenfest. 

En summerande video av Kvarkenfest kan ses på Youtube HÄR