20 / 06 / 2017

Styrelsemedlem Asko Peltolas hälsning

Södra Österbotten har de senaste åren lockat allt fler turister. Nöjesparken PowerPark i Härmä, Ähtäri Zoo, Bybutiken Keskisen Kyläkauppa i Tuuri, Duudsonit Activity Park i Seinäjoki, Härmä Spa och Kuortane Idrottsinstitut bidrar alla till att öka områdets popularitet som resmål för barnfamiljer.

Samarbete inom turism ger resultat

Södra Österbotten har de senaste åren lockat allt fler turister. Nöjesparken PowerPark i Härmä, Ähtäri Zoo, Bybutiken Keskisen Kyläkauppa i Tuuri, Duudsonit Activity Park i Seinäjoki, Härmä Spa och Kuortane Idrottsinstitut bidrar alla till att öka områdets popularitet som resmål för barnfamiljer. De här resmålen har under några år samarbetat inom marknadsföring genom kampanjen Familjekul (www.lakeudelle.fi). Den gemensamma kampanjen är ett bevis på att det lönar sig att förena sina krafter inom turismen, i stället för att konkurrera sinsemellan! Vi har en enorm potential, och tack vare samarbetet kunde vi nå bl.a. de stora marknaderna i Sverige, och locka hit turister från andra sidan Kvarken på mångsidiga upplevelser.

Power Park har flera gånger valts till Finlands bästa fritidscenter. Varje år byggs nya fartfyllda anläggningar och slättlandets Nöjesstat tar väl hand om sina besökare. Sydösterbottningarna fick till och med VR med sig, då Härmä tågstation åter togs i bruk för sommarens turister.

Turismaktörerna på vårt område arbetar hela tiden på nya idéer. I slutet av året ska ett par jättepandor från Kina få sitt nya hem i Ähtäri Zoo. På pandaportalen (www.pandaportal.fi) finns information om olika samarbetsmöjligheter för både företag och aktörer inom resebranschen.

Alvar Aaltos arkitektur har tusentals beundrare runtom i världen. Det unika Aaltocentret i hjärtat av Seinäjoki lockar besökare från världens alla hörn. Det finns även planer på att centret ska tas med på Unescos världsarvslista.

Finlands längsta racingbana, Botniaring, utvecklas i turismsyfte. I september hålls VM för Legends-bilar på banan. Tävlingen arrangeras nu för första gången utanför USA. Legends Cars World Finals 2017 är en del av programmet för Finlands 100-årsjubileum.

Södra Österbotten och Österbotten har i åratal bedrivit regionalt samarbete inom turism genom Visit Österbotten. Ett konkret exempel på samarbetet är den fina gemensamma avdelningen Visit Österbotten på mässan Kotimaan matkailumessut. Arbetsgruppen för avdelningen består av representanter från fem turismorganisationer i området: Etelä-Pohjanmaan Matkailu Oy, Visit Vaasa, Visit Kokkola, Jakobstadsregionen och Visit Kristinestad. Samarbetet skulle kunna utvidgas till att omfatta hela Kvarkenområdet, och vi kunde tillsammans erbjuda upplevelser i området på den internationella marknaden, eftersom Kvarkenområdet ur internationellt perspektiv ses som ett enda resmål.

Det är fint att med gemensamma krafter önska resenärer från när och fjärran välkomna att uppleva Södra Österbotten!

Asko Peltola
Landskapsdirektör
Södra Österbottens förbund