20 / 05 / 2016

En rivstart mot den internationella marknaden

Swedish Workshop samlade researrangörer från 17 länder i Jönköping 24-25/4. Deltagarna bestod av researrangörer som kommer till Sverige för att inspireras av svenska semesterupplevelser och hålla affärsförhandlingar med svenska företag inom besöksnäringen och med regionala turistbolag.

Projektet Spotlight High Low Coast på Swedish Workshop
Swedish Workshop samlade researrangörer från 17 länder i Jönköping 24-25/4. Deltagarna bestod av researrangörer som kommer till Sverige för att inspireras av svenska semesterupplevelser och hålla affärsförhandlingar med svenska företag inom besöksnäringen och med regionala turistbolag. Syftet är att skapa fler upplevelser som passar en utländsk målgrupp.

Projektet Spotligt High Low Coast fick möjligheten att presentera sin nya produkt under Swedish Workshop. Produkten som presenterades bestod av fyra olika testproduktpaket där turisterna tack vare det gränsöverskridande samarbetet erbjuds en enastående chans att besöka och uppleva ett världsarv, två länder och tre destinationer med unika miljöer i smakernas, upplevelsernas, kulturens och hantverkens tecken −allt detta under ett besök. Tre av paketen är riktade till individuella resenärer, och ett är adresserat till grupper.

Två av projektledarna för Spotlight High Low Coast, Mia Karlsson och Erja Back, utanför Elmia mässan, där affärsmötena tog plats.

− De utländska researrangörerna visade stort intresse, och vi hade en fullspäckad dag med drygt 20 affärsmöten. Vi träffade arrangörer från Tyskland, Nederländerna, England, China, Indien, Belgien osv. Med sig fick de förslag på paketresor och upplevelser, och diskussioner är startade inför kommande besökssäsonger, berättar Mia Karlsson, Spotlight High-Low Coasts projektledare från Höga Kusten Destinationsutveckling AB.

− Många visade ett genuint intresse för det vi har att erbjuda och faktumet är att många researrangörer inte kände till att det finns en fin färja som trafikerar i Kvarken. En operatör börjar med största sannolikhet att göra vår världsarvsresa redan i maj 2017, tillägger Erja Back, Spotlight High-Low Coasts projektledare från Visit Umeå turistcenter.

− Projektet har fått en flygande start, och nu pågår arbetet med att ta fram en världsarvsmenu som kommer att serveras på Wasaline med anledning av 10 års jubiléet för det gemensamma världsarvet på den finska sidan, samt en informationsvägg om projektet ombord, berättar Marianne Sjöström, Spotlight High-Low Coasts ansvariga projektledare från Kvarkenrådet.

Projektet är ett Interreg Botnia Atlantica projekt som löper till maj 2018 och drivs av Kvarkenrådet, med Umeå, Höga Kusten och Vasek som projektpartners.

Projektet Spotligt High Low Coast en utställarna under Swedish Workshop 2016.