22 / 10 / 2019

Europeiska researrangörer bekantade sig med Kvarkenregionen

Projektet Kvarken Destinations hade i mitten av september, glädjen att i samarbete med Visit Finland agera värdar för en visningsresa.

Projektet Kvarken Destinations hade i mitten av september, glädjen att i samarbete med Visit Finland agera värdar för en visningsresa. Visningsresan ordnades för att visa och öka kunskapen om det utbud vi har att erbjuda i området som omfattar två länder. Gruppen bestod av researrangörer från Tyskland, Italien och Storbritannien.

– Ännu en gång fick vi höra att detta samarbete uppskattas. Konceptet två länder under ett och samma besök intresserar och researrangörerna ser potential i att göra en rundresa via vårt område, berättar projektledaren Marianne Sjöström, Kvarkenrådet.

Alla i projektet medverkande företag fick chansen att träffa researrangörerna i samband med resan. I workshopen i Vasa var bl.a. Café Bryggan, och i Umeå var Forsknäckarna på plats för att presentera sina produkter.

Linda Boberg-Santala som representerade Café Bryggan med både boendemöjligheter och en rogivande havsomgivning med aktivitetsmöjligheter, var nöjd med workshopen:
– Intressant och givande. Jag var här i inlärningssyfte och för att testa vilka produkter som väcker intresse hos researrangörerna. Detta tillfälle i kombination med Nordic Marketing -utbildningen hjälper oss anpassa aktiviteterna enligt behoven och vässa produkterna. Nu kommer jag plocka ihop bilder och annan info och skicka e-post till de jag träffat utgående från dagens erfarenhet.

Forsknäckarna från Ekorrsele fick träffa researrangörerna i Umeå. Företaget erbjuder enkel uppiggande logi, mat samt aktiviteter allt från forsränning för de våghalsiga och med barn i fokus till isklättring, skotersafari och bastubad. Patrik Edin, delägare i Forsknäckarna, var nöjd med att träffa researrangörerna:
– Ja, man kan ju aldrig veta när det tänder till. Vissa gånger tror man att man inte väckt intresse och plötsligt har man en grupp på kommande. Det är viktigt att vara på plats och berätta om de olika upplevelserna vi har.

En av gästerna, Patricia Lawitschka från tyska Skandinavientrips, summerade dagarna och hade hittat en överraskning bland utbudet:
– Det var egentligen tur att det regnade den dag vi besökte Jakobstad, reservplanen visade sig vara ett riktigt fantastiskt ställe. Ett återbesök till Nanoq intresserar eftersom jag skulle vilja se museet i mera detalj och hela omgivningen där. Det är verkligen ett annorlunda och exotiskt ställe.
– Utöver detta låter vandring i Höga Kusten underbart och i Umeå blev vi serverade verkligen god mat.

Researrangörerna besökte Storkyro, Karleby, Jakobstad, Vasa och Kvarkens skärgård, Umeå och Höga Kusten och de fick med sig produkthandboken som tidigare tagits fram i projektet och som kommer förnyas i samband med utbildningen med Nordic Marketing. Fler motsvarande resor kommer arrangeras under projekttiden och då varieras besöksmålen.

***

Projektet Destination Kvarken hjälper exportmogna små och medelstora företag med fokus på besöksnäring att nå ut till nya marknader för ökad tillväxt och konkurrenskraft. Syftet är att öka antalet besökare på följande destinationsorganisationers verksamhetsområden: Visit Vaasa, Visit Umeå, Höga Kusten, Södra Österbottens Turism, Visit Kokkola, Visit Jakobstad region samt Visit Kristinestad.

Målet är att ta fram koncept för gemensamma intensifierade marknadsbearbetningsinsatser och på så vis öka antalet researrangörer som tar med vårt område i sitt programutbud. Vi vill också väcka det mediala intresset för destinationerna, vilket resulterar i ökad synlighet. Inom projektet läggs fokus även starkt på digitalisering, forskning och utveckling inom besöksnäringen.
kvarken.org/kvarkendestinations
kvarkendestinations.com