10 / 02 / 2022

Tove Styrke, BESS, Lisa Miskovsky och Elonkerjuu uppträder på Kvarkenfest

Umeås popdrottning Tove Styrke, Melodifestival-aktuella Lisa Miskovsky, UMK-deltagaren BESS och finska Österbottens stolthet Elonkerjuu är några av de nya artistsläppen till sommarens Kvarkenfest på Elisa Stadion i Vasa 18.6. Sedan tidigare är bl.a. humorgruppen KAJ, Sveriges första Idol-vinnare Daniel Lindström och Österbottens första Voice of Finland-vinnare Antti Railio klara för festivalen.

Umeås popdrottning Tove Styrke, Melodifestival-aktuella Lisa Miskovsky, UMK-deltagaren BESS och finska Österbottens stolthet Elonkerjuu är några av de nya artistsläppen till sommarens Kvarkenfest på Elisa Stadion i Vasa 18.6. Sedan tidigare är bl.a. humorgruppen KAJ, Sveriges första Idol-vinnare Daniel Lindström och Österbottens första Voice of Finland-vinnare Antti Railio klara för festivalen.  

Umeåartisten Tove Styrke är det största namnet som nu presenteras av Kvarkenfest-arrangörerna. Styrke som förutspås bli Sveriges nästa internationella popdrottning är som bäst ute på turné i USA och Kanada med världsartisten MARINA.  

– Artistfältet börjar snart vara spikat. Det blir verkligen en folkfest och en häftig kavalkad av artister från både Sverige och Finland, säger Kvarkenrådets eventkoordinator Fredrik Furu.  

– Vi är stolta över att ha både en Idol-vinnare och en Voice of Finland-vinnare från Kvarkenregionen bland artisterna på Kvarkenfest. Lisa Miskovsky och BESS deltar dessutom i årets Melodifestival- och UMK-uttagning vilket gör våren extra spännande, säger Mathias Lindström, direktör för Kvarkenrådet EGTS.  

Även musikalstjärnan Jennie Storbacka och den unga poptalangen Alva Elle är klara för festivalen. De uppträder som solister med Kvarken Allstars, en unik sammansättning endast för Kvarkenfest.  

Kvarkenfest arrangeras med anledning av att Kvarkenrådet och det nordiska samarbetet över Kvarken fyller 50 år och förgylls dessutom av samarbetet med välmående-evenemanget Vaasa Run som förväntas locka 2000 löpare till Stadion. Vaasa Run arrangeras av Vasa Idrottssällskap.  

FamilyFun-aktivitetsområde för hela familjen    

På området utanför Stadion byggs det dessutom upp ett aktivitetsområde för hela familjen med bl.a. Folkhälsans hinderbana, Street-art workshops och Hopsis populära bungy-trampolin. Här blir det också ”Kidz Run” – ett lopp för barn under skolåldern. Alla deltagare får medalj, saft och ballong. 

– Dessutom finns det möjlighet att bekanta sig med både en brandbil och en polismotorcykel. Det blir också hundshow och en käpphästbana på plats. Evenemanget gästas även av BUU-stämpeln, berättar Jannica Granbacka, eventmanager för Vaasa Run.   

Fredrik Furu lovar underhållning från förmiddagen ända in på småtimmarna.  

– Vi öppnar aktivitetsområdet klockan 10 och festivalportarna klockan 12, dvs. en timme innan Vaasa Run-loppet kör i gång. Första artisten är humorgruppen KAJ som spelar kl. 15, därefter blir det uppträdanden på stora scenen fram till efter midnatt, säger Furu.    

För att alla ska orka hela dagen och kvällen erbjuds det lokalproducerad mat och dryck på området.  

Endast 5€ för en festivalbiljett  

Inträdet till Kvarkenfest är endast 5€ om man bokar sin biljett i förväg från Netticket. Kvarkenrådet vill med detta erbjuda ett tillfälle där så många som möjligt av regionens invånare kan ta del av den kulturskatt som finns i Kvarken. 

Klara artister för Kvarkenfest: Tove Styrke (swe), BESS (fi), Lisa Miskovsky (swe), Elonkerjuu (fi), KAJ (fi), Kvarken Allstars (fi/swe) feat. Daniel Lindström (swe), Kuningas Pähkinä & Setä Tamu (fi), Antti Railio (fi), Jennie Storbacka (fi), Alva Elle (fi) m.fl. 

 

Fakta – Tove Styrke:
– Umeåbördiga Tove Styrke förutspås bli Sveriges nästa internationella popdrottning.
– Hon är just nu aktuell med nya singeln “Show me love” samt turné i USA och Kanada som support till världskända MARINA.
– Styrke slog igenom i svenska Idol år 2009. Hon medverkade i “Så mycket bättre” 2020 och har även varit förband i Europa åt världsartisten Katy Perry. I år har Styrke uppträtt i bl.a. “På Spåret” och Carina Bergfeldts talkshow i SVT.

Fakta – BESS:
– Sångerskan BESS från Helsingfors, släppte sitt debutalbum år 2019. 
– Hennes musik är en blandning av elektronisk popmusik och house.
– I år deltar hon med låten ”Ram pam pam” i UMK 26.2.2022, där vinnaren får representera Finland i Eurovision Song Contest. 
– Låten ”Ram pam pam” är för tillfället etta på singellistan i Finland och toppade även Spotifylistan.

Fakta – Lisa Miskovsky:
– Lisa Miskovsky från Umeå och är en av Sveriges mest etablerade artister och låtskrivare med bl.a. en världshit till Backstreet Boys på meritlistan.
– Miskovsky som har en finsk mor deltar i svenska Melodifestivalen 19.2.2022 med låten ”Best to come”.
– Hon har sålt över 200 000 album, vunnit två Grammisar och erhållit fem Rockbjörnar. 

Fakta – Elonkerjuu:
– Rockbandet Elonkerjuu från finska Österbotten blev först kända som artisten Lauri Tähkäs kompband, men har sedan dess gått sin egen väg och sålt guld, platina och quatroplatina samt vunnit flera Emma-priser.

Fakta – Kvarkenrådet EGTS:
– Kvarkenrådet är en neutral samarbetsplattform och möjliggörare för all typ av över nationsgräns överskridande samarbete i Kvarkenregionen.
– Kvarkenrådets verksamhetsområde kallas Kvarkenregionen och omfattas av de tre österbottniska landskapen i Finland samt Västerbotten och Örnsköldsvik i Sverige. Kvarkenrådets medlemmar som består av kommuner, regionförbund och landskapsförbund, finns över hela regionen.
– Kvarkenrådet tog sin nya organisationsform EGTS i bruk vid årsskiftet 2020–2021. Kvarkenrådet EGTS fortsätter arbetet som pågått i 50 år.
– Bekanta dig med Kvarkenrådet EGTS och dess verksamhet: www.kvarken.org

En bild med ett vitt elflyg

 Fakta – Vaasa Run:
– Ordnas för andra året i rad på Elisa Stadion av Vasa Idrottssällskap (Vasa IS)
– Löprutter 5 och 10 km, längs havet, det går att promenera, jogga eller springa ensam eller i lag.
– Kidz run – ordnas gratis för barn under skolåldern, alla får medalj, saft och ballong! Ingen förhandsanmälan.
– Målsättningen är över 2000 löpare med olika motionsbakgrund.
– Deltagarna får festivalbiljett till Kvarkenfest, en t-shirt och en goodiebag med lokala produkter.
– Sträckorna 5km och 10km är i år officiellt mätta. Alla deltagare får chip vilket betyder officiell tidtagning, men det går även att välja bort tidtagningen ifall man så önskar. 
– Hemsida: www.vaasarun.fi
– Biljetter: www.netticket.fi

Fakta – Kvarkenfest:
– En 50-års hyllning till Kvarkensamverkan.

– Kvarkenrådet EGTS arrangerar festivalen på Elisa Stadion i Vasa 18.6.2022.
– Målsättningen är att stärka det folkliga samt samarbetet mellan kultur och näringsliv i Kvarkenregionen. 
– I samband med Kvarkenfest arrangeras även löp- och välmåendeevenemanget Vaasa Run.
– Konferencierer under både Vaasa Run och festivalen är TV-profilerna Kaj Kunnas och Jonathan ”Jontti” Granbacka som bidrar till en varm landskampsstämning på Elisa Stadion.
– I samband med Kvarkenfest arrangeras även “Kvarken Talks” – ett diskussionstillfälle med representanter för kulturen, näringslivet och den offentliga sektorn.
 De 500 första som bokar en festivalbiljett får biljetten gratis. Efter det är förköpsbiljettpriset till Kvarkenfest endast 50 kr (5€).
– Hemsida:www.kvarkenfest.com
– Biljetter: www.netticket.fi

För mer information, kontakta:

Fredrik Furu, eventkoordinator Kvarkenfest
+358 50 585 8975
fredrik.furu@kvarken.org

Jannica Granbacka, eventmanager Vaasa Run
+358 40 737 3541
granbacka.jannica@gmail.com