22 / 08 / 2016

Världsarvsmenyn lanserades på Wasaline

Tartar på öring från Bergö med sikrom från Ritgrund och Västerbottensostkräm – så lockande låter förrätten i Världsarvsmenyn som skapats av stjärnkocken Michael Björklund, och som under september kommer att serveras i a'la carte-restaurangen ombord på Wasa Express.
Hojdkurvor_02
Teckning 2@2x

Tartar på öring från Bergö med sikrom från Ritgrund och Västerbottensostkräm – så lockande låter förrätten i Världsarvsmenyn som skapats av stjärnkocken Michael Björklund, och som under september kommer att serveras i a’la carte-restaurangen ombord på Wasa Express. En unik kombination av smaker från Höga Kusten och Kvarkens skärgård förenas i menyn som tagits fram för att uppmärksamma Världsarvets 10-årsjubileum.

Projektledare Marianne Sjöström och restaurangchef Mikael Erkas tillsammans med kocken Michael Björklund som komponerat världsarvsmenyn. Foto: Anna Sand/Kvarkenrådet

– Vi ville lyfta fram 10-årsfirandet med en meny bestående av råvaror från världsarvet i båda länderna, förklarar Marianne Sjöström, projektledare för Spotlight High-Low Coast, som är ett Interreg Botnia-Atlantica-finansierat, gränsöverskridande projekt ägt av Kvarkenrådet.

Samarbetprojektets uppgift är att lyfta fram besöksanledningar, såsom smakupplevelser, genom nya produktpaket med komponenter från vardera sidan av Kvarken. Målet är att öka medvetenheten om området och därmed bidra till ökat besökarantal.
Menyn lanseras på Wasaline mellan den 1-24 september och kan därmed avnjutas av både svenska, finländska och även internationella resenärer.

– Att lansera menyn ombord kändes naturligt, då vi jobbar med gränsöverskridande frågor, säger Sjöström.
Att man valde den åländske kocken Michael Björklund för uppdraget föll sig också naturligt med tanke på hans meriter som Årets Kock i både Sverige och Finland samt hans femte placering i kocktävlingen Bocuse d’Or.

– Michael är dessutom välbekant i båda länderna tack vare sina gästspel i TV, tillägger Sjöström.
Michael själv nämner sin förkärlek för regionen och dess fina råvaror som en orsak till att han antog sig uppdraget.

– I Världsarvsområdet finns otroligt duktiga producenter och företagare. Dessutom älskar jag nya utmaningar, ler han.

Michael har komponerat menyn utgående från råvaror som klarar att hålla både leveranstider och hög kvalitet. Till dem hör förutom öring, sikrom och Västerbottensost även nötkött från Nordingrå och bär från Replot och Vallgrund. Varmrättens nötinnerfilé ackompanjeras av mörkokt kind, kantareller, grönsaksragu, tranbärssirap samt mandelpotatiskompott. Dessertens lättfrusna havtornsmousse serveras med hallonsorbet, chokladcrunch och kinuskisås. Dessutom ingår en Amuse-bouche – en aptitretare i form av surströmming från Ulvön serverad med potatispuré, rödlök och vispad crème fraiche.

Även ombord på färjan har deltagandet i projektet varit spännande.
– För för min del har det varit väldigt intressant att få knyta nya kontakter med lokala köttproducenter längs Höga Kusten, konstaterar Mikael Erkas, restaurangchef ombord på m/s Wasa Express. Jag blev genast intresserad av idén med en Världsarvsmeny, eftersom lokala råvaror ligger oss varmt om hjärtat ombord.

Både Erkas och Sjöström ser fram emot lanseringen på Wasaline, och eventuellt i ett senare skede även på andra platser i regionen.
– Jag hoppas på ett bra mottagande och att menyn kan locka fler besökare till våra regioner på vardera sidan Kvarken, avslutar Sjöström.

Mer information:

Marianne Sjöström

Projektledare Spotlight High-Low Coast, Kvarkenrådet

+358 (0) 40 678 8375

www.kvarken.org

Projektet High-Low Coast är EU-finansierat genom INTERREG Botnia-Atlantica. Projektet är ett gränsöverskridande världsarvs- och turismprojekt med uppgift att ta fram produktpaket och marknadsföringsmaterial för att attrahera fler besökare att ta del av världsarvet Höga Kusten/Kvarkens skärgård och dess närregioner på ett hållbart sätt.

Projekttiden fortgår till 31.5.2018.

Text och bilder: Anna Sand/Kvarkenrådet