Scandria Alliance arrangerade i samarbete med en av sina medlemmar, Kvarkenrådet, ett webbinarium med temat “Fixed Links: A Strong ScanMed Corridor in the North”. Vi presenterade projektet Nordic Connector, som syftar till att bygga en fast förbindelse över Kvarken mellan Finland och Sverige. Även andra storskaliga fasta förbindelser som planerats, byggts eller är under uppbyggnad i ScanMed-korridoren presenterades på webbinariet. Samtidigt fick vi värdefull information för utvecklingen av förbindelsen i Kvarkenregionen.
Framgångsfaktorer i Fehmarn Belt-projektet
Jacob Vestergaard, Senior Adviser, Femern A/S, presenterade viktiga framgångsfaktorer som gjorde det möjligt att genomföra Fehmarn Belt-projektet, såsom användningen av prefabricerade tunnelelement och en finansieringsmodell som baserar sig på användaravgifter. Han lyfte fram samhällsnyttan som projektet ger: ”Det handlar inte bara om betong och stål, utan om människor.”
Vestergaard sammanfattade framgången i tre P:n – Patience, Professionalism och Perseverance (ung. tålamod, professionalism och uthållighet). Ord som också kan tjäna som förebild för Nordic Connector-projektet.
Stärker den lokala ekonomin och samhällsnyttan
Vestergaard betonade hur viktiga stora infrastrukturprojekt är för lokalekonomin och -samhället. Öresundsförbindelsen har till exempel öppnat upp arbets- och bostadsmarknaden mellan Köpenhamn och Malmö, vilket har gynnat båda regionerna.
– Den här typen av förbindelser utökar den lokala arbets- och bostadsmarknaden och stärker det regionala samarbetet, förklarade Vestergaard.
Liknande positiva effekter skulle också vara möjliga att uppnå i Kvarkenregionen, där Nordic Connector skulle stärka de ekonomiska banden mellan regionerna och underlätta rörligheten.
Miljöansvar utgör en del av planeringen
I Fehmarn-projektet har man ägnat särskild uppmärksamhet åt att lindra miljökonsekvenserna och kompensera förlusten av biologisk mångfald, med dubbel ersättning för förlorad natur.
– Vi bygger med respekt för naturen och skapar nya livsmiljöer för att kompensera eventuell påverkan, betonade Vestergaard.
Motsvarande miljöhänsyn skulle också kunna iakttas i Nordic Connector-projektet så att det känsliga ekosystemet i Kvarken kan bevaras och stärkas.
Tekniskt och lokalt kunnande stödjer innovationer
Vestergaard lyfte fram hur Fehmarn Belt-projektet har bidragit till lokal sysselsättning och tekniskt kunnande genom att utnyttja innovativa lösningar som de prefabricerade tunnelelementen. Han poängterade vikten av att komma ihåg ”varför” man gör det här arbetet; det vill säga projektets mera omfattande samhällsmål.
– Det finns alltid tekniska utmaningar, men det är viktigt att komma ihåg “varför”. Vi arbetar inte bara med betong och stål; vi arbetar med människor och de måste förstå varför vi gör det här, förklarade Vestergaard.
Det här tänkesättet har också använts i Nordic Connector, vars ”varför” bygger på långsiktiga positiva fördelar för ekonomi, samhälle och energitillgång.
Lärdomar från Öresund och andra stora projekt
Klaus-Uwe Sondermann, Managing Director, KombiConsult GmbH, delade med sig av sina erfarenheter av stora fasta förbindelser såsom Öresundsförbindelsen. Han framhöll att fasta förbindelser, som bro- och tunnelförbindelsen i Öresund mellan Danmark och Sverige, har stärkt det europeiska regionala samarbetet och rörligheten. Öresundsförbindelsen har varit en nyckelfaktor för en gemensam arbets- och bostadsmarknad i Köpenhamn och Skåne och har underlättat såväl arbetskraftens rörlighet som kommersiella och kulturella kontakter. Framgången har sporrat till nya projekt som är under planering, till exempel Öresund Metro, som skulle förkorta restiden ytterligare.
Sondermann presenterade också andra liknande projekt i Europa, såsom HH-tunneln mellan Helsingör och Helsingborg, den fasta förbindelsen över Messinasundet mellan Sicilien och det italienska fastlandet och tunneln mellan Helsingfors och Tallinn, som skulle förbinda Finlands och Estlands huvudstäder. De här projekten stöder målet att förbättra tillgängligheten i områdena och Sondermann betonade att fasta förbindelser kan gynna samhället och ekonomin avsevärt, men genomförandet av dem kräver noggrann planering och ekonomisk hållbarhet.
– EU-finansiering och stöd från lokalsamhället är ofta avgörande för att ett projekt ska avancera. Uppföljning av miljöpåverkan och transparent kommunikation är också viktiga faktorer för att lokalbefolkningen ska kunna delta och förstå de positiva effekterna av projekten.
Sammanfattning av lärdomarna från stora projekt:
- Tydlig kommunikation om projektets betydelse
Viktiga frågor att ta upp i kommunikationen är varför projektet är nödvändigt och vilken lokal nytta det innebär, som att de gröna transportmålen stöds, att arbetsmarknaderna integreras och de kulturella och kommersiella kontakterna förbättras (Sondermann och Vestergaard). - Transparent uppföljning av miljökonsekvenser
Genom att använda en öppen databas för uppföljning av miljöpåverkan ökar förtroendet och visar att miljökonsekvenserna övervakas genom hela processen (Vestergaard). - Informera och inkludera lokalsamhället
Besöksdagar för lokalbefolkningen, nyhetsbrev och direkt kommunikation med grannarna kan bidra till att projektet accepteras (Vestergaard). - Flexibla strukturella lösningar
Bro- och tunnelförbindelsen i Öresund är ett exempel på hur olika strukturella lösningar, som broar och tunnlar, kan anpassas till krav ställda av miljömässiga och lokala behov, till exempel närheten till fartygsleder och flygplatser (Sondermann). - Bibehåll och överför kunskap
I Fehmarn-projektet har man bevarat produktionsanläggningen, vilket gör att framtida projekt kan bli kostnadseffektiva och expertis kan utnyttjas. Även att bibehålla kunskap i nätverket är viktigt (Vestergaard, Sondermann). - Samarbete med andra projekt
Genom att utbyta erfarenheter med andra stora projekt, som Brennertunneln, kan man minska de tekniska och administrativa utmaningarna och dra nytta av erfarenheter av bästa praxis (Sondermann). - Hållbar finansieringsmodell och finansiering genom användaravgifter
Den användarbaserade finansieringsmodell som används för Fehmarntunneln, där användarna betalar för användningen, kan göra det möjligt att genomföra stora infrastrukturprojekt utan någon betydande inverkan på statsbudgeten (Vestergaard). - Visionärt tänkesätt i kombination med realistiska mål
Genomförandet av stora infrastrukturprojekt kräver både ett visionärt tänkesätt och realistiska mål för att man ska kunna motivera de långsiktiga fördelarna för intressenterna (Sondermann).
Mer information om webbinariet HÄR.
Talarnas presentationsmaterial finns HÄR.
Fehmarn Belt-projektet i ett nötskal
Inom ramen för Fehmarn Belt-projektet byggs en 18 km lång fast förbindelse mellan Tyskland och Danmark, som halverar restiden mellan Köpenhamn och Hamburg. Budgeten uppgår till 7,1 miljarder euro och projektet beräknas vara klart år 2029.
Mer information finns på följande webbplats: https://femern.com