25 / 08 / 2016

Världsarvet i fyra fantastiska rätter

En fyra rätters meny gjord på råvaror från Kvarkens skärgård och Höga kusten – komponerad av en välmeriterad och känd matkreatör.

När man inom ramen för det gränsöverskridande och Kvarkenrådet-ägda projektet Spotlight High-Low Coast funderade kring hur man skulle uppmärksamma firandet av Världsarvets 10-årsjubileum, dök tanken på en världsarvsmeny upp. En fyra rätters meny gjord på råvaror från Kvarkens skärgård och Höga kusten – komponerad av en välmeriterad och känd matkreatör.

Valet föll på åländske kocken Michael Björklund, känd från TV och bland annat som finländsk Matambassadör i Ny Nordisk Mat. Michael har dessutom vunnit tävlingen Årets Kock i både Sverige och Finland och kom på en femte plats i Bocuse d’Or – den franska matlagningstävlingen som betraktas som ett världsmästerskap. För ålänningarna är Michael mest känd som Micke och grundare av Smakbyn, som omfattar både krog, bränneri och bod.

Duktiga producenter

Michael har under sin karriär satsat på att lyfta fram den nordiska maten, råvarorna och producenterna och eftersom han dessutom älskar nya utmaningar, passade uppdraget honom som hand i handske.

– Området kring Världsarvet vid Höga Kusten och Kvarkens skärgård är lite som ett andra hem för mig, och jag är otroligt imponerad av alla duktiga företagare och producenter som finns här, berättar Michael.

Känslan är ömsesidig – Michael är en mycket gästfri och omtyckt kock, och det är omöjligt att inte trivas i hans sällskap. I menyn som han komponerat, och som presenterades ombord på M/S Wasa Express i Umeå i slutet av augusti, ingår råvaror som han delvis känner sig bekväm att jobba med, men som delvis är ganska nya för hans egen del.

Vacker som en tavla

En sådan är till exempel surströmming, som ingår i menyns Amuse-bouche eller aptitretare.

– Rätten kan för många vara den första kontakten med surströmming, och blir en väldigt mild och snäll sådan då den lilla biten surströmming från Ulvön serveras med en len potatispuré, rödlök, vispad crème fraiche och lite brynt smör, förklarar Michael.

Förrätten är vacker som en tavla och består av tartar på röding från Bergö på en spegel av Västerbottensostkräm. Kompositionen kröns av krutonger av Malaxlimpa, gurka och tomatfiléer samt sikrom från fyrön Ritgrund i Kvarken.

Vid presentationen av menyn ombord på Wasalines fartyg deltog förutom Michael även representanter från projektet, media och personalen ombord, och alla var lika hänförda av den goda maten.

Bär i förädlad form

Inte heller huvudrätten gjorde någon besviken.

– Här har vi en nötinnerfilé tillsammans med mörkokt kind från Nordingrå, stuvade kantareller, en grönsaksragu med sidfläsk samt en sirap gjord på tranbär från Replot. Den serveras med en kompott på mandelpotatis, berättade Michael.

Finalen består av en lättfrusen havtornsmousse på bär från Vallgrund i sällskap av hallonsorbét, chokladcrunch och en kinuski- eller kolasås.

Locka nya besökare

Den unika menyn kommer att serveras i M/S Wasa Express à la carte-restaurang under september månad och inom projektet hoppas man att den kommer att locka många nya resenärer till både Höga Kusten, Kvarkens skärgård, Vasa och Umeå.

– Samarbetprojektet, i huvudsak finansierat genom INTERREG/Botnia-Atlantica –programmet, har till uppgift just att lyfta fram olika besöksanledningar, såsom smakupplevelser, genom nya produktpaket med komponenter från vardera sidan av Kvarken, förklarar projektledare Marianne Sjöström. Målet är att öka medvetenheten om området och därmed bidra till ökat besökarantal.

I ett senare skede kan menyn även komma att serveras på några utvalda restauranger på vardera sidan av Kvarken. Från projektets sida är man mycket nöjd med menyn och Michaels entusiasm över råvarorna går inte att ta miste på. På frågan om vilken hans egen favoriträtt är, är svaret ändå givet.

– Ärtsoppa, ler han med glimten i ögat. Grön ärtsoppa med fläsk, serverad med lök, senap och en ostsmörgås.

Så talar en kändiskock med båda fötterna på jorden.

Amuse-bouche eller aptitretare

Surströmming från Ulvön med potatispuré, rödlök och vispad crème fraiche

Förrätt

Tartar på öring från Bergö med sikrom från Ritgrund och Västerbottenostkräm

Varmrätt

Nötinnerfilé och mörkokt kind från Nordingrå med stuvade kantareller, grönsaksragu med sidfläsk och sirap på tranbär från Replot samt mandelpotatiskompott

Efterrätt

Lättfrusen mousse på havtorn från Vallgrund med hallonsorbet, chokladcrunch och kinuskisås

Text och foto: Anna Sand / Kvarkenrådet

 

Finansiär Interreg Botnia-Atlanticas logoyp