21 / 06 / 2016

Världsarvet smakar bra

I höst får matälskare uppleva unika smaker från Världsarvet ombord på Wasaline. Den prisbelönta kocken Michael Björklund har valts som matkreatör för att skapa en fyra rätters världsarvsmeny som serveras ombord på Wasaline i höst.

Stjärnkock planerar meny för projektet Spotlight High-Low Coast

Pressmeddelande projektet Spotlight High-Low Coast 2016-06-21

I höst får matälskare uppleva unika smaker från Världsarvet ombord på Wasaline. Den prisbelönta kocken Michael Björklund har valts som matkreatör för att skapa en fyra rätters världsarvsmeny som serveras ombord på Wasaline i höst.

– Menyn kommer att bestå av komponenter från vardera sidan av Kvarken och omfattar en liten aptitretare eller amuse bouche, förrätt, varmrätt och efterrätt. Menyn lanseras i höst, men vi kan redan nu avslöja att vi gör allt för att få in så mycket lokala råvaror som möjligt, berättar Michael Björklund.

Björklund har sedan unga år varit ett bekant ansikte på de stora kockscenerna och han har satsat på att lyfta fram den nordiska maten, råvarorna och producenterna. Han är också känd från flera tv-program och kokböcker. I bakfickan har Björklund titlar som Årets kock i både Sverige och Finland och en femteplats i kocktävlingen Bocuse d’Or.

– Tack vare matkreatören Björklund och Wasaline kan vi erbjuda smakupplevelsen åt alla Kvarkenregionens invånare och besökare. Dessutom sammanfaller detta med firandet av det gemensamma världsarvets 10-årsjubileum, berättar projektet Spotlights projektledare Marianne Sjöström.

– Vi är glada över att projektet valt att lansera menyn i vår i à la carte restaurang. Detta är ett spännande världarvs- och turismprojekt och vi är mer än gärna med och främjar den lokala matkulturen, säger Peter Ståhlberg, Wasalines vd.

Menyn kommer att serveras i à la carte restaurangen ombord på Wasalines fartyg Wasa Express under tiden 1-24.9.2016.

Valet att menyn till en början serveras på Wasa Express var naturligt eftersom Världsarvsmenyn Höga kusten/Kvarkens skärgård ingår i det av EU finansierade projektet Spotlight High-Low Coast. Projektet handlar om gränsöverskridande samarbete genom gemensam produktpaketering för att locka fler turister till regionen och som en delåtgärd i detta har projektet valt att synliggöra den lokala matkulturen i det gemensamma världsnaturarvet Höga Kusten/Kvarkens skärgård.

Utöver menyn som planeras har projektet tagit fram en informationsvägg ombord där resenärerna kan se korta presentationer av vad Höga kusten, Kvarkens skärgård, Vasa och Umeå har att erbjuda. Allt för att visa att man under ett besök i Kvarkenområdet kan uppleva enastående besöksmål i oslagbar natur.

Mer information:

Marianne Sjöström, Projektledare Spotlight High-Low Coast, Kvarkenrådet +358 (0)40 678 8375