04 / 11 / 2024

FAIR 2 projektaktörernas workshop: Nya möjligheter för regionalflyg i norra Norden

Skellefteå, 9–10 oktober 2024 och online uppföljningsmöte 25 oktober 2024 – FAIR 2-projektets workshop, som hölls i oktober, samlade regionala projektaktörer för att utforska hållbara regionala flyglösningar i norra Norden. Syftet med workshopen var att kartlägga möjliga rutter och identifiera de viktigaste stegen för att driva frågorna kring hållbart flygande framåt.

Prioriterade rutter och deras regionala nytta

Under workshopen diskuterade och utvärderade deltagarna olika rutters potential i grupper. De rutter som bedömdes ha störst potential i tidigt skede var Skellefteå-Karleby, Umeå-Vasa, Luleå-Uleåborg och Sundsvall-Vasa. Trafikeringen av dessa linjer skulle kunna främja arbetsresor, ekonomisk tillväxt, turism samt stärka samarbetet mellan Sverige och Finland. Grupperna framhöll också att dessa rutter skulle gynna näringslivet, högskolorna och arbetskraftens rörlighet i regionen.

Under workshopen diskuterade och utvärderade deltagarna olika rutters potential i grupper. De rutter som bedömdes ha störst potential i tidigt skede var Skellefteå-Karleby, Umeå-Vasa, Luleå-Uleåborg och Sundsvall-Vasa.

FAIR 2-workshopen baserade sig på en efterfrågestudie som konsultföretaget Kuudes har genomfört.

– Resultaten från Kuudes utredning är en viktig grund för vårt arbete och visar tydligt att det finns ett intresse för nya regionala hållbara flygförbindelser mellan våra regioner. De rutter som diskuterades under arbetsmötet är även de som framkom i Kuudes studier, säger Isak Brändström, projektledare vid Tyréns för Kvarkenrådet EGTS.

Framtida målsättningar och ambition

Under workshopen diskuterades ambitionen och tidsramen för att implementera hållbart regionalflyg. Projektaktörerna ser gärna en introduktion av regionalflyg redan 2026–2027, under förutsättning att finansiering kan säkras. Eftersom el- och vätgasflygplan ännu är under utveckling rekommenderade workshopdeltagarna att inleda med konventionella flygplan drivna av hållbart flygbränsle (SAF) i en första fas, och därefter övergå till ny teknik när den blir tillgänglig.

– Vi behöver vara både ambitiösa och realistiska om vi ska göra hållbart regionalflyg möjligt inom en snar framtid. Att börja med hållbart flygbränsle och sedan övergå till el- och vätgasflygplan när tekniken är redo är en klok strategi, säger Stig-Göran Forsman, vd för Kronoby flyghangar FAB, ett utvecklings- och intressebevakningsorgan för flygtrafiken vid Karleby-Jakobstads flygplats och som ägs av kommunerna kring flygplatsen.

Utmaningar, hinder och förslag för nästa projektfas

Flera utmaningar identifierades för att etablera nya flygrutter, där den största är att skapa ekonomiska förutsättningar för kommersiellt finansierad regional flygtrafik. Utifrån den nya kunskap om efterfrågan som tagits fram i projektet blickar nu workshopdeltagarna fram mot nästa steg. Här handlar det dels om att ta fram fördjupade beslutsunderlag om affärsmodeller och riskdelning till regionens beslutsfattare, dels om att paketera regionens erbjudande för dialog med operatörer och investerare.

– Business case, beräkningar och annat material som stödjer ekonomiska beslut för flygrutter skulle ytterligare stärka projektets framdrift, berättar Helena Holmgren, näringslivsutvecklare på Luleå Kommun.

– Vi kan då skaffa oss ett ännu bättre grepp om den potentiella efterfrågan för de påtänkta flygrutterna. Det är också viktigt att identifiera operatörer som skulle kunna vara intresserade av att flyga dessa, samt att hitta en hållbar finansieringsmodell.

FAIR 2-projektet finansieras av Interreg Aurora, Lapplands landskapsförbund, Kvarkenrådet EGTS, FAB Kronoby Flyghangar, Vasaregionens utvecklingsbolag VASEK, Umeå kommun, Skellefteå Airport, Skellefteå Kraft, Luleå Business Region, Sundsvalls kommun, Into Seinäjoki, Länsstyrelsen Västerbotten, Örnsköldsviks kommun, Lycksele kommun, Region Västerbotten och MidtSkandia.

 

FAIR 2-workshopen och hela projektet (https://www.kvarken.org/en/project/fair2) är ett steg mot ett hållbart regionalflyg. Projektet baserar sig på resultat i det tidigare FAIR-projektet (https://www.kvarken.org/en/project/fair). Följande steg innebär konkreta åtgärder för att öppna nya rutter. Projektet förväntas öka den gränsöverskridande tillgängligheten och bidra till norra Nordens och Kvarkenregionens ekonomiska utveckling.