30 / 10 / 2024

Nordic Connector – höstens framsteg och nästa steg mot en fast Kvarkenförbindelse

Projektet för en fast förbindelse över Kvarken har sedan i våras gjort betydande framsteg genom både genomförbarhetsstudier och strategiska partnerskap. Trafikledsverket i Finland (Väylä) leder arbetet med Kvarken Fixed Connection Feasibility Study, en omfattande utredning som undersöker den fasta förbindelsens tekniska, miljömässiga och ekonomiska förutsättningar. Parallellt med Trafikledsverket genomförbarhetsstudie driver Kvarkenrådet Nordic Connector-initiativet, som tar ett bredare regionalt perspektiv bortom själva den fasta förbindelsen.

En strategisk satsning för framtidens nordiska samhälle

Projektet för en fast förbindelse över Kvarken har sedan i våras gjort betydande framsteg genom både genomförbarhetsstudier och strategiska partnerskap. Trafikledsverket i Finland (Väylä) leder arbetet med Kvarken Fixed Connection Feasibility Study, en omfattande utredning som undersöker den fasta förbindelsens tekniska, miljömässiga och ekonomiska förutsättningar. Kvarkenrådet, som ingår i studiens styrgrupp, bidrar med ett gränsregionalt perspektiv för att säkerställa att den planerade förbindelsen anpassas efter både lokala och nationella behov i Finland och Sverige. Förutom Trafikledsverket och Kvarkenrådet deltar även Trafikverket i Sverige, Region Västerbotten, Österbottens förbund, Traficom och Miljöministeriet i styrgruppen, vilket ger projektgenomförandet ett starkt stöd och bred expertis. Behovsbedömningen och genomförbarhetsutredningen konkurrensutsattes och WSP Finland valdes som genomförare. Förstudien väntas blir klar våren 2025.

Nordic Connector: Ett bredare perspektiv på infrastruktur och tillväxt

Parallellt med Trafikledsverket genomförbarhetsstudie driver Kvarkenrådet Nordic Connector-initiativet, som tar ett bredare regionalt perspektiv bortom själva den fasta förbindelsen. Nordic Connector belyser potentialen för ökad integration och samverkan inom transport, energi och ekonomi i norra Norden. Genom detta arbete vill Kvarkenrådet visa hur en fast förbindelse kan bli en katalysator för hållbar energiöverföring, grön industri och långsiktig säkerhet i Norden och norra Europa.

FLINC: Finansieringsutredning för en hållbar framtid

För att skapa en hållbar finansiell grund för en framtida fast förbindelse har Kvarkenrådet ansökt om finansiering för projektet FLINC (Financing large-scale infrastructure – Nordic Connector) hos Interreg Aurora. FLINC är en separat utredning som, vid beviljad finansiering, ska utveckla innovativa finansieringsmodeller för en stor infrastrukturinvestering. En central del av FLINC-analysen är att beakta den bredare samhällsnyttan (wider benefit), vilket innebär att lyfta fram hur projektet kan generera positiva effekter för hela samhället. Fokus ligger på att identifiera hållbara lösningar som kombinerar offentliga och privata medel, vilket gör FLINC till ett viktigt komplement till Kvarken Fixed Connection Feasibility Study. Tillsammans lägger dessa projekt grunden för en ekonomiskt hållbar infrastrukturinvestering och utgör en del av det helhetspaket som Trafikledsverket ska leverera till finska ministeriet som svar på sitt uppdrag. Beslut om finansiering förväntas i januari 2025.

Höstens framsteg: Strategiska möten och studiebesök i Umeå och Vasa

Under hösten har Trafikledsverket och Kvarkenrådet hållit flera dialogmöten med intressenter inom teknik, miljö och säkerhet i både Sverige och Finland, där viktiga frågor om bland annat militär mobilitet och energiintegration diskuterades. Den 3–4 september organiserade Kvarkenrådet ett studiebesök för Trafikledsverkets arbetsgrupp i Umeå och Vasa för att visa förbindelsens betydelse för regionen och även hur den omfattar en större geografi (t.ex. inlandet i Finland och till norska kusten). Besöket omfattade presentationer från flera framstående aktörer inom bland annat industri, regional utveckling och politik.

I Umeå höll kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg en presentation om hur en fast förbindelse kan gynna logistik och näringsliv i Västerbotten. Representanter från Västerbottens Handelskammare och industriföretaget Komatsu betonade hur förbättrad infrastruktur skulle stärka leveranskedjorna och främja tillväxt i regionen.

I Vasa presenterade Wärtsilä sitt Sustainable Technology Hub, där företagets ledning beskrev de logistiska fördelar som en fast förbindelse skulle innebära för deras hållbara teknologiutveckling och export till internationella marknader. Presentationer gavs också av Österbottens handelskammare där åhörarna fick höra hur en fast Kvarkenförbindelse skulle främja ekonomisk tillväxt och stärka regionens roll som ett transportnav i norra Europa. Lokala politiker och representanter från regionerna tog även upp projektets strategiska betydelse för beredskap och grön omställning, vilket tydliggjorde hur viktigt det är att projektet fortsätter utvecklas.

Nästa steg: Tekniska bedömningar och finansiella lösningar för en starkare nordisk infrastruktur

Inför vintern fortsätter Trafikledsverkets grupp sitt arbete med tekniska bedömningar och miljökonsekvensanalyser inom ramen för Kvarken Fixed Connection Feasibility Study, medan Kvarkenrådet, genom FLINC, hoppas kunna förbereda en utredning om finansieringsmöjligheter för att trygga projektets ekonomiska bas och den bredare samhällsnyttan. Tillsammans bidrar dessa projekt till ett större mål: en fast förbindelse över Kvarken som, utöver att förbättra infrastrukturen, har potential att förändra samhällsutvecklingen i Norden och stärka norra Europas konkurrenskraft och säkerhet.

Den 3–4 september organiserade Kvarkenrådet ett studiebesök för Trafikledsverkets arbetsgrupp i Umeå och Vasa för att visa förbindelsens betydelse för regionen. I Vasa presenterade Wärtsilä sitt Sustainable Technology Hub, där företagets ledning beskrev de logistiska fördelar som en fast förbindelse skulle innebära för deras hållbara teknologiutveckling och export till internationella marknader.

I Umeå höll kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg en presentation om hur en fast förbindelse kan gynna logistik och näringsliv i Västerbotten.

Mikko Savola, riksdagsledamot i Finland och medlem i Kvarkenrådets styrelse, var en av dem som hade taltur under studiebesöket för Trafikledsverkets arbetsgrupp.

 

Läs mer om Nordic Connector HÄR.
Läs mer om stora infrastukturinvesteringar som påminner om Nordic Connector: https://femern.com/ och text om Scandria Alliance Talks webbinariet.