13 / 12 / 2024

Direktörens återblick: Kvarkenrådet EGTS – en modell för nordiskt samarbete

Direktör Mathias Lindströms hälsning.

Kvarkenrådet EGTS (Europeisk gruppering för territoriellt samarbete) är en unik och banbrytande organisation som spelar en avgörande roll i att främja nordiskt samarbete och gränsregional utveckling. Genom sin innovativa styrelsesammansättning och genom att leverera konkreta projekt har Kvarkenrådet EGTS blivit en förebild för hur regioner kan samarbeta över nationsgränser för att skapa hållbar utveckling och stärka regionala band.

Unik styrelsesammansättning

En av de många saker som gör Kvarkenrådet EGTS särskilt unikt är dess styrelsesammansättning. Styrelsen består av representanter från både Sverige och Finland, vilket säkerställer att beslut och strategier speglar intressena och behoven från båda sidor av Kvarken. Medlemmarna i Kvarkenrådet har tagit beslut om att prioritera samarbetet och styrelsen är en namnkunnig församling med 21 ledamöter med aktiva politiker och tjänstemän från båda sidor av Kvarken, samtliga med stort inflytande inom sin respektive organisation. Denna gränsöverskridande representation är inte bara symbolisk utan också praktisk, då den möjliggör en mer integrerad och samordnad utveckling av regionen och säkerställer en effektiv process från idé till konkreta samarbetsåtgärder.

Konkreta samarbetsprojekt och initiativ

Kvarkenrådet EGTS arbetar med en rad konkreta projekt som har stor betydelse för regionens utveckling. Ett av de mest framstående och synliga projekten är förstås utvecklingen av en ny färjelinje mellan Umeå i Sverige och Vasa i Finland. Denna färja, som ägs och drivs gemensamt av de två städerna i två olika länder, är ett exempel på hur långsiktigt och välstrukturerat nordiskt samarbete kan leda till praktiska lösningar som gynnar båda länderna, regionerna och näringslivet.

Ett annat viktigt initiativ är det regionala elflygsprojektet, som syftar till att utveckla hållbara och miljövänliga transportlösningar. Genom att främja innovation och hållbarhet bidrar Kvarkenrådet EGTS till att minska regionens koldioxidavtryck och skapa en grönare framtid.

Nästa på rad är förstås Nordic Connector-projektet, som strävar till att utveckla en fast förbindelse över Kvarken. Nordic Connector är ett otroligt viktigt strategiskt projekt som har sin grogrund i gott politiskt samarbete i och med att ett omnämnande om detta intogs i finska regeringsprogrammet och som lett till att det pågående utredningsprojektet inleddes.

Viktigt är dock att komma ihåg att målsättningen inte är att skapa projekt – projekten är verktyg i denna process, dock viktiga sådana.

Nordiskt samarbete och gränsregional utveckling

Kvarkenrådet EGTS spelar en central roll i att stärka det nordiska samarbetet och bidrar aktivt till att förverkliga Nordiska ministerrådets Vision 2030, dvs. att Norden skall vara världens mest hållbara och integrerade region. Genom att fungera som en plattform för dialog och samarbete mellan Sverige och Finland, bidrar Kvarkenrådet till att bygga broar och främja förståelse mellan de två länderna. Detta är särskilt viktigt i en tid då gränsöverskridande samarbete blir alltmer nödvändigt för att hantera gemensamma utmaningar så som geopolitiska spänningar, gröna omställningen, klimatförändringar och ekonomisk utveckling.

Kvarkenrådet EGTS har en betydande roll gällande gränsregional utveckling. Genom att driva projekt som förbättrar infrastruktur, främjar innovation och skapar nya möjligheter för näringslivet, till exempel för turismnäringen via projektet Bothnian Coastal Route, bidrar organisationen till att stärka regionens konkurrenskraft och attraktivitet. Detta leder i sin tur till ökad tillväxt och välstånd för invånarna i regionen.

Världens mest demokratiska organisation?

Kvarkenrådet EGTS är ett lysande exempel på hur gränsöverskridande samarbete kan leda till konkreta resultat och positiv förändring. Genom sin unika styrelsesammansättning och sina innovativa projekt visar organisationen vägen för hur regioner kan arbeta tillsammans för att skapa en hållbar och framgångsrik framtid. Det är en modell som andra regioner i Europa och världen kan lära och inspireras av, och detta är något som vi själva skapat utan styrning på högre ort. Det finns inga lagar och paragrafer som förpliktigar regioner, kommuner och organisationer till att samordna sig på nordisk nivå över nationsgräns. Detta samarbete har vi, invånarna i regionen, skapat helt på egen hand, helt frivilligt för att det är viktigt och grunden till detta är tillit och strukturen skapar ytterligare tillit. Av denna orsak brukar jag kalla detta samarbete för världens med demokratiska organisation. Detta är något som vi i dagens oroliga värld där länder splittras och krig pågår i flera hörn av världen, kan och bör vara mycket stolta över. Tillit är Nordens guld.

Jag vill rikta mitt djupaste tack till alla som bidrar till Kvarkenrådets framgångar – vår engagerade personal, styrelse, medlemmar, regionens politiker och tjänstemän, samt våra finansiärer från Nordiska ministerrådet och Interreg Aurora-programmet. Era insatser är ovärderliga och uppskattas djupt.

Framåt – tillsammans!

Mathias Lindström
Direktör
Kvarkenrådet EGTS