31 / 01 / 2022

Styrelseordförandens hälsning – Mot ännu starkare samverkan

Joakim Strands hälsning.

Pandemin höll sitt hårda grepp om oss och försvårade gränsregionalt samarbete även år 2021, men vi har flertalet glädjeämnen att blicka tillbaka på och redskap för framtiden.

Vår efterlängtade, för vår region anpassade nya färjan, Aurora Botnia anlände, invigdes och togs i bruk i augusti 2021. Det är ett stort nöje att presentera faciliteterna ombord, berätta om färjans teknik, hur betydande fartygets byggande, allt från planering till teknik, varit för industrin i Norden i fråga om sysselsättning och innovationsutveckling. Vi kan också med stolthet beskriva processen hur vi med gemensamma krafter fick detta resultat till stånd för att säkra samverkan i Kvarkenregionen, för att stärka näringsliv och förutsättningarna att verka här. Samtidigt stärker vi hela Norden och gav alla som verkar i regionen möjligheten att starta upp och utveckla samarbete på lång sikt, oberoende om det gäller t.ex. turism, samverkan kring sjukvård, utbildning, kunskapsutbyte eller fritid och hobbyer. 

Beställningen och leveransen av färjan var tidsmässigt rätt med tanke på investeringar i regionen. Samarbetet kring färjan är ett konkret exempel på vilja och förmåga att samarbeta, ögonöppnare och en delorsak till att det investeras och planeras stort i regionen. Även storsatsningen i Skellefteå har kommit långt och första battericellen producerades redan 2021, även det ger framtidshopp för att verka här i norr. Företag kopplade till batteri-industrin i Karleby och Jakobstad är redan igång. I Vasa, samt hos våra samarbetsparter i Norge, har flera föravtal skrivits. Allt oftare nämns Nordens batteribälte, och då syftas just på våra breddgrader och industriklustren i Kvarkenregionen. Samverkan är viktigt även i detta avseende, industrierna som formas bildar en värdekedja som gynnas av koordinering och vi-anda. 

I och med stora industrisatsningar är det rätt tidpunkt att förbereda regionen för eldrivna flyg, de facto har vi redan elmaskiner i luften i regionen; Skellefteå är en föregångare i detta avseende, och snart även i Seinäjoki. Dessutom har vi med största sannolikhet redan hösten 2022 nya öst-västliga flyglinjer i bruk i regionen. Dessa flyg med biobränsle som drivmedel i väntan på att de större elflygen kommer på marknaden. Detta för att hjälpa regionens företag, kartlägga behovet både hos invånarna och näringsliv samt för att inleda omformandet av resmönstren som framtidens flygresande kan innebära. Att förbereda regionen för eldrivna flyg, helt enkelt. Här spelar elflygsprojektet FAIR, som drivs av Kvarkenrådet med samarbetspartner, en betydande roll, men även aktivitet och intresse olika Kvarkenregionens företag emellan har spelat en betydande roll. 

Kartläggningen om en fast förbindelse över Kvarkensundet är även det mer aktuellt än tidigare. I och med industrisatsningarna ökar transportbehoven av både varor och människor, och nu i och med Ukraina-krisen kan man se att förbindelsen har större geopolitisk betydelse än någonsin tidigare. Förbindelserna över Kvarken spelar roll även i frågan om försörjningssäkerheten i Finland. 

Vår region får livskraft genom samarbete. Om digitala omställningen skedde snabbt i och med pandemin, kan kanske omställningen till självförsörjare av energi och omställningen till hållbara drivmedel bli resultatet av Ukraina-krisen. I regionen byggs ett kluster där processen från och med att bryta mineraler till färdigställt batteri ingår, inte kanske helt självförsörjande, men åtminstone till stora delar. Detta innebär att våra förbindelser i öst-västlig riktning över regionen och möjligheterna till att nå industrierna i regionen och hamnarna t.ex. vid Atlantkusten är viktiga att behålla och utveckla. 

Tiden vi lever i är utmanande, men innehåller även stora möjligheter till att göra Kvarkenregionen till den mest lockande, livskraftiga och trygga region att leva och verka i. 

Joakim Strand
Styrelseordförande, Kvarkenrådet EGTS