16 / 11 / 2021

Spring in på festival!

Kvarkenrådet fyller 50 år och firar med en stor Kvarkenfest på Elisa Stadion i Vasa lö 18.6.2022

Den nya festivalen KVARKENFEST och motionseventet VAASA RUN samarbetar – spring in på festen på Elisa Stadion i juni 2022!

Lördagen den 18 juni 2022 blir det en kultur- och motions-explosion i Vasa.

Det formaliserade samarbetet mellan Finland och Sverige i Kvarkenregionen, fyller 50 år och detta vill Kvarkenrådet EGTS fira med en stor Kvarkenfest på Elisa Stadion i Vasa. Folkfesten inleds dessutom med det storsatsande löp- och välmående-evenemanget Vaasa Run. Vaasa Run löps för andra gången nästa sommar och arrangören Vasa Idrottssällskap (Vasa IS) hoppas på över 2000 deltagare med olika motionsbakgrund.

Furu, Granbacka, Lindström

Kvarkenfest är en ny brobyggande festival där målsättningen är att stärka det folkliga, kulturella och näringslivssamarbetet i Kvarkenregionen. Festivalen som ordnas av Kvarkenrådet EGTS är en folkets festival med ett flerspråkigt program riktat till hela familjen. Nationella toppartister och lokala stjärnskott, de flesta med regional anknytning, uppträder på festivalscenen under hela dagen.

De första artisterna som släpps är österbottniska humorgruppen KAJ som just nu gör succé på Wasa Teater med musikalen ”Botnia Paradise” med över 20000 sålda biljetter. Vi bjuder också på stor show med Kvarken Allstars, en sammansättning av toppmusiker och stjärnsolister från hela regionen. Vi kan redan nu berätta att Umeås och Sveriges allra första Idol-vinnare Daniel Lindström (SWE), Voice of Finland-vinnaren och Raskasta Joulua-stjärnan Antti Railio (FI) och rap-duon Kuningas Pähkinä & Setä Tamu (FI) hör till solisterna. Fler artister presenteras efterhand.

Kvarkenrådets styrelseordförande Joakim Strand ser detta evenemang som en naturlig fortsättning på de projekt som Kvarkenrådet EGTS initierat och jobbar för. Han hoppas på stor uppslutning från bägge sidor av Kvarken.

– Vi vill att tröskeln att delta ska vara så låg som möjligt, alla ska ha möjlighet att komma på folkfest och fira Kvarkensamarbetet därför har Kvarkenrådet dessutom valt att bjuda på inträdet till de 500 första som bokar biljett på festivalen, säger Joakim Strand.

Biljettpriset till Kvarkenfest är endast symboliskt, 50 kr (5€) för 50 år av samarbete.

– Kvarkenrådet vill fira 50 år tillsammans med människorna i regionen. Det behövs en riktig folkfest där vi kan umgås och bygga upp de kontakter vi tappat under pandemin. Vi har fina förutsättningar till samarbete med den nya färjeförbindelsen och nya stora satsningar på gång i regionen, men det är genom möten mellan människor som kontakterna knyts och stärks, säger Kvarkenrådets direktör Mathias Lindström.

Eventkoordinator för festivalen är artisten och producenten Fredrik Furu.

– Efter två oerhört svåra år för kulturen känns det otroligt fint att få presentera ett nytt storevenemang i Kvarkenregionen. Jag är tacksam för förtroendet som Kvarkenrådets styrelse har gett mig, säger Fredrik.

Kvarkenfest är även de lokala producenternas och aktörernas festival med t.ex. lokalproducerad mat och dryck och andra spännande aktiviteter på festivalområdet.

Unikt samarbete med Vaasa Run

Vaasa Run är ett löp- och motionsevenemang för individer, företag och familjer. Evenemanget är ämnat för deltagare med olika motionsbakgrund och ordnas av Vasa Idrottssällskap (Vasa IS). Jannica Granbacka är evenemangsansvarig och berättar följande om bakgrunden:

– Vasa har länge saknat ett större motionsevenemang och därför ville Vasa IS nu skapa ett event för alla. Sträckorna är fem eller tio kilometer och du kan gå, jogga eller springa, antingen själv eller som ett lag, säger Jannica Granbacka.

Hon ser evenemanget som en perfekt möjlighet för företag att skapa bättre sammanhållning och stärka sitt varumärke, till exempel genom att använda enhetliga outfits och jobba mot gemensamma mål tillsammans.

Löprutten följer Vasas vackraste strandpromenad och både start och mål sker på Elisa Stadion. Alla deltagare får en Vaasa Run t-shirt och en festivalbiljett till Kvarkenfest och vid målgången belönas de dessutom med en goodiebag med lokala delikatesser.

Evenemanget lägger stort fokus på barnfamiljer och dagen inleds utanför stadion med Kidz run för barn under skolåldern. Folkhälsan kommer dessutom att bygga en hinderbana för barn och ungdomar på parkeringen och Kvarkenfest inleder artistkavalkaden med humorgruppen KAJ på huvudscenen.

– Vi är otroligt glada att kunna samarbeta med Kvarkenfest och på det sättet kunna erbjuda våra deltagare en fantastisk helhet med både en motionsupplevelse och en folkfest med musik, mat och dryck, säger Jannica Granbacka.

– Våra Vaasa Run ambassadörer fortsätter också att inspirera även 2022 och flera nya ansikten är på kommande, säger Jannica Granbacka.

Biljetter till både Vaasa Run och Kvarkenfest säljs av Netticket från och med den 17.11.

En bild med ett vitt elflyg
En bild med ett vitt elflyg

Fakta – Vaasa Run:
– ordnas för andra året i rad på Elisa Stadion av Vasa Idrottssällskap (Vasa IS)
– löprutter 5 och 10 km, det går att springa ensam eller i lag
– Kidz run – ordnas gratis för barn under skolåldern, alla får medalj!
– målsättningen är över 2000 löpare med olika motionsbakgrund
– Deltagarna får festivalbiljett till Kvarkenfest, en t-shirt och en goodiebag med lokala produkter
– Sträckorna 5km och 10km är i år officiellt mätta. Alla deltagare får chip vilket betyder officiell tidtagning, men det går även att välja bort tidtagningen ifall man så önskar

www.vaasarun.fi sidan öppnas 17.11.2021

Fakta – Kvarkenfest:
– en 50-års hyllning till Kvarkensamverkan

– Ordnas 2022 med målsättningen att stärka det folkliga samt samarbetet mellan kultur och näringsliv i Kvarkenregionen. 
– Arrangör för festivalen är Kvarkenrådet EGTS och som eventkoordinator fungerar Fredrik Furu 

– Klara artister: KAJ (FI) och Kvarken Allstars med stjärnsolister och musiker från regionen. Inom kort släpper vi fler artister både från Finland och Sverige.
– Konferencierer under både Vaasa Run och festivalen är TV-profilerna Kaj Kunnas och Jonathan ”Jontti” Granbacka som bidrar till en varm landskampsstämning på Elisa Stadion.
– I samband med Kvarkenfest arrangerar Kvarkenrådet även “Kvarken Talks” – ett diskussionstillfälle med representanter för kulturen, näringslivet och den offentliga sektorn.

www.kvarkenfest.com sidan öppnas 17.11.2021

För mer information, kontakta:

Fredrik Furu, eventkoordinator Kvarkenfest
+358 50 585 8975
fredrik.furu@kvarken.org

Jannica Granbacka, eventmanager Vaasa Run
+358 40 737 3541
granbacka.jannica@gmail.com